Wilhelmina

We naderen 4/5 mei en dus is er weer volop aandacht voor de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig maar.

Afgelopen zondag mocht ik tijdens een publiek gesprek in de Wormerveerse Vermaning antwoord geven op vragen over de oorlog. Het was druk; de honger naar informatie over de bezttingstijd blijft. Na afloop kwam er een 81-jarige heer naar me toe, die nog wat aanvullende vragen en opmerkingen had. Zijn eerste zin zal me nog lang bijblijven: “Heeft u de oorlog zelf ook meegemaakt?” Voor alle duidelijkheid: ik ben van 1961. Misschien moet ik toch eens aan de botox.

Leeftijden schatten is soms moeilijk. Dat bleek ook twee dagen eerder, toen het Stedelijk 4 en 5 mei Comité Zaanstad in het Zaantheater haar nieuwe website presenteerde. In de zaal zat onder meer een aantal basisschoolgroepen. Naast een mini-documentaire van de onvolprezen stichting Monumenten Spreken kregen de scholieren een als koningin Wilhelmina verklede Marjan Aten voorgeschoteld. Met bontstola, hoed en handtas schreed de actrice waardig naar het podium. Net voor de oude koningin haar befaamde ‘Landgenoten!’ kon inzetten, klonk achter me uit de mond van een oprecht verbaasde 11-jarige: “Lééft die nog?”

Ach, als zelfs de bekende historicus Mark Rutte niet weet wat er in 1942 en 1943 gebeurde in de Hollandsche Schouwburg, dan mag je nauwelijks verwachten dat anderen wel de wijsheid in pacht hebben.  

 Marjan Aten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *