200 jaar Zaandam

Op cultureel gebied belandde Zaanstad vorig jaar in de onderste regionen van de gemeentelijke top-50 (zie de laatste Atlas Nederlandse gemeenten). Na afgelopen weekend is de vrije val waarschijnlijk helemaal niet meer te stuiten. Met dank aan Ruud Moes en het college van B&W. Wat een blamage werd het (veel) meer dan een miljoen kostende feestje waarbij werd herdacht dat Zaandam tweehonderd jaar geleden stadsrechten zou hebben gekregen.
De start was al vals. Eigenlijk zou het jublieum vorig jaar gevierd moeten worden, maar dat kreeg initiatiefnemer Ruud Moes niet voor elkaar. Het idee de viering op te hangen aan dictator Napoleon, die ‘la ville Zaandam’ instelde, stuitte terecht op veel kritiek. Vervolgens bleek de aangekondigde zwemwedstrijd geen doorgang te vinden. Het water was te koud. Heel gek, in voorgaande jaren waren de Zaan en het Noordzeekanaal begin juni altijd 20 graden Celsius…
De vlootschouw, waarbij zou worden getoond hoe de haven van Zaandam er twee eeuwen terug uitzag, bleek weinig voor te stellen. Niet alleen, omdat de getoonde ‘antieke’ schepen slechts tientallen tot netaan een eeuw oud waren, maar vooral omdat het er zo weinig (vier) waren. Er was dan ook bijzonder weinig publieke belangstelling voor. Het ‘Zaanse dorp’ op de Burcht bleek te bestaan uit één groen geveltje en een heleboel witte partytenten. 

Vrijdagavond klaagden de omwonenden van de Burcht over de soundcheck van de Toppers en hun vriendjes, die pas om 23.00 uur plaatsvond. De Burcht was bovendien het hele weekend niet meer toegankelijk, dankzij de met zwart plastic beklede omheining. Het drijvende VIP-podium bleek plotseling niet mee te bestaan, ondanks de daarvoor verkochte kaarten. De helikopter die de artiesten moest vervoeren was eveneens afgeblazen. 

De kaartverkoop voor de veel te dure optredens (tot €75,- voor een VIP-staanplek) kwam maar niet op gang. Honderdduizend bezoekers zouden er naar Zaandam komen, volgens Moes. Per dag. Drie dagen lang. Het werd een fractie daarvan, ondanks de rijkelijk uitgedeelde gratis toegangsbiljetten en de voor dumpprijzen aangeboden tickets op Marktplaats. Het gevolg: (klagend) publiek dat vele tientallen euro’s had betaald voor een plekje, gemengd met bezoekers die gratis of voor een paar munten binnenstapten.

Moes loog tegen Dagblad Zaanstreek dat ‘allang bekend was’ dat Slagerij van Kampen en het Volendams Operakoor niet zouden optreden, al beweerden de betreffende gezelschappen anders (‘We voelen ons belazerd’). Slagerij van Kampen stond aangekondigd op de posters die overal op internet te vinden waren en het Volendams Operakoor werd zelfs tijdens de feestdriedaagse nog vermeld op de website van de organisatie. Een andere organisatie-site vermeldde de afgelopen dagen ook als vanouds Slagerij van Kampen. Over het platte niveau van het evenement heb ik het al eerder gehad. Met het wegvallen van Slagerij van Kampen (die twitterde dat het optreden was gecanceld wegens ‘financiële problemen van de organisatie’) zakte het programma helemaal door het ijs.

Een heleboel mensen hebben een heleboel redenen om zich in de maling genomen te voelen. Over vijftig jaar maar eens een nieuwe poging wagen, tegen een fractie van de nu gemaakte kosten?

4 gedachten over “200 jaar Zaandam”

  1. Prachtig blog Eric, goed beschreven. Ik heb een vraag, weet jij waar officieel beschreven staat dat Zaandam stadsrechten kreeg? Ik heb het tot nu toe nergens kunnen vinden behalve dan in wiki-nonsens en ander gebrabbel zonder bronvermelding. vr. gr. Ellie.

      1. Helaas is daar ook geen bewijs te vinden, ik was er al bang voor. In bv één van mijn studieboeken staan nagenoeg alle data met vermeldingen van gebeurtenissen in de Zaanstreek, dat boek heet De Tweeling in de Ban. Ook daarin staat niet vermeld dat Zaandam stadsrechter verkreeg. De samenvoeging van Oost- en West Zaandam staat er wel in vermeld, maar niets over stadsrechten.
        Evengoed dank voor je antwoord.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *