Havenkantoor

Potverdorie. Word ik even op mijn wenken bediend. Nog maar een paar dagen geleden vroeg ik op deze plek om een waterhappertje binnen het Inverdan-project. En zie: gisteren maakt de gemeente in het Zaans Stadsblad bekend dat er vanaf oktober inderdaad gratis water kan worden getapt. Op de Gedempte Gracht – die dan niet meer gedempt is – komt tegenover de Rozenhof een waterpunt. 

En dan die andere wens die gehonoreerd wordt. Op 18 februari 2010 zei ik in de gemeenteraad, naar aanleiding van de Bestuursovereenkomst Vaart in de Zaan (ik citeer even de notulen) ‘dat bij de start van Inverdan ook het opknappen van de sluis aan de orde is geweest. Spreker noemt enkele voorbeelden. Het is logisch om verbetering om logistieke redenen van de sluis en bruggen te koppelen aan verbetering van de omgeving vanuit toeristische overwegingen. Door de bouw van het Zaangemaal moest het Havenkantoor destijds gesloopt worden. Het zou mooi zijn om dat weer terug te krijgen’. Waarna mijn partijtje met succes een motie indiende om dat havenkantoor (zie de foto hieronder) inderdaad bij het Zaandamse sluizencomplex te herbouwen.

Wat lees ik gisteren in de krant? In het nieuwe gemeentelijke plan voor het sluizencomplex is de herbouw van het Havenkantoor opgenomen. Aan de westkant van de Beatrixbrug. En die oerlelijke paviljoens aan de Oostkade maken plaats voor toepasselijker gebouwen. Prachtig plan, al zeg ik het zelf.

Kleine adder onder het gras: het mag de gemeente niets kosten. Welke projectontwikkelaar stapt hier in?

Het havenkantoor zoals het er tot de jaren ’60 stond.

2 gedachten over “Havenkantoor”

  1. Ach, als je toch bezig bent..Wat dacht van een mooie grote foto op dat afschuwelijke PTT gebouw aan het Krimp?.Er zijn hele mooie foto’s van hoe dat stukje Zaandam er nog niet zo lang gelden uit zag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *