Dierencircus

Het wil Zaanstad maar niet lukken om circussen met wilde dieren te verbieden. Meerdere partijen hebben meerdere pogingen gedaan om tot zo’n verbod te komen (waarvoor zelfs een raadsmeerderheid bestond). Maar verantwoordelijk wethouder Robert Linnekamp (GroenLinks) betoogde door de jaren heen dat het tegenhouden van de circus Renzen van deze wereld achtereenvolgens niet, wel en niet mogelijk was. En dus worden er ook in Zaanstad nog altijd beesten gejend en gemarteld om het publiek te vermaken.

In Amsterdam hebben ze nu een list bedacht om dierencircussen te kunnen weren. Wethouder Eric van der Burg (VVD) heeft de stadsdelen een brief gesuurd met de tip om aan de benodigde evenementenvergunning een minimale verblijfsruimte voor de circusdieren te koppelen. Uit het oogpunt van dierenwelzijn kan van de circussen worden geëist dat de verblijfsruimte van bijvoorbeeld een olifant op z’n minst vijfhonderd vierkante meter is. Geef een leeuw of een kameel minimaal honderd vierkante meter. Enzovoort, enzovoort. Dergelijke eisen maken het in de praktijk onmogelijk om een geschikt terrein te vinden waar de circussen terecht kunnen.

Een tweede optie is om voortaan alleen circussen zonder dieren uit te nodigen. Dan is er geen plaats meer voor hun collega’s met wilde beesten. 

Wethouder Linnekamp wilde wel, maar de wet verbood hem om in te grijpen, zei hij een paar jaar geleden. Er is dus nu een ontsnappingsclausule. Ik ben benieuwd of die wil er nog steeds is. Of was het niet meer dan een lippendienst?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *