Van Hall – the movie?

Via allerlei wegen krijg ik te horen dat er een speelfilm over Walraven van Hall in de maak is. NL Film zou komende winter met de opnames beginnen, maar op mails mijnerzijds met vragen over het hoe en wat ontving ik alleen het herhaalde, maar vooralsnog niet waargemaakte antwoord dat producent Sytze van der Laan contact met me zal opnemen. In de tussentijd wordt er door de mensen achter NL Film wel gebruikgemaakt van mijn boek over deze Zaanse verzetsheld, hoorde ik van enkele bronnen. 

Een paar weken geleden bestelde Jessica Durlacher een exemplaar van Walraven van Hall. Premier van het verzet (1906-1945). Kort erna las ik -dank voor de tip- de helaas niet voor buiten ABN-Amro werkende medemensen zichtbare blog van Gerrit Zalm de dato 22 mei 2012. Hij schreef: “Ontvang Leon de Winter en Jessica Durlacher. Ze zijn beiden schrijver en gehuwd met elkaar. Krijg van beiden hun laatste boek en geef als tegenprestatie mijn laatste (en enige) boek. Onderwerp van gesprek is de ambitie om een film te maken over Walraven van Hall, de bankier van het verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vraag is of de drie grootbanken bij de financiering daarvan een rol willen spelen.”

Ik word zo langzamerhand erg nieuwsgierig naar zowel die film als de betrokkenen bij het productieproces. En als de banken daaraan een steentje willen bijdragen zou dat mooi zijn. Ze hebben wel iets goed te maken, gezien hun betrokkenheid bij de verkoop van joodse aandelen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Overigens, Jessica Durlacher ontving het aller-, allerlaatste exemplaar van het boek over Van Hall, dat eigenlijk al jaren uitverkocht is. Hopelijk komt er volgend jaar een nieuwe, herziene druk. Met een aantal verse vondsten, zo beloof ik bij dezen.

Update (12-6-2012): De film over Van Hall krijgt de titel ‘Bankier van het verzet’. Het scenario is in handen van Marieke van der Pol (eerder onder meer verantwoordelijk voor de bekroonde speelfilm ‘De Tweeling’).

 Bruiloft Tilly en Walraven van Hall

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *