NS Poort

Nadat eerder al de Zaanse voorvrouw van de ChristenUnie haar Haagse partijgenoten had geïnformeerd, was het afgelopen zaterdag de beurt aan de PvdA. Het tekent de nood van Zaanstad. Althans, waar het gaat om NS Poort, Neerlands grootste grootgrondbezitter.
Wat is het geval? NS Poort bouwde het gemeentehuis van Zaanstad, maar deed daar ruim twee jaar langer over dan contractueel was afgesproken met de gemeente. Dat leverde Zaanstad veel kosten, uitstel en een hoop ergernis op. Gelukkig was in het bouwcontract een boetebeding opgenomen voor elke dag dat NS Poort in gebreke bleef. Twee jaar uitstel betekende dan ook een miljoenenclaim.
Tot zover valt het nog te begrijpen. Maar sindsdien stapelden de problemen zich op. NS Poort weigert de boete te betalen. NS Poort heeft eerdere plannen om rondom het NS-station te bouwen gecanceld, ondanks vergaande afspraken met de gemeente. NS Poort gunt anderen niet de mogelijkheid om ter plekke te bouwen, opdat dit stukje Inverdan ooit af komt. NS Poort breekt belofte op belofte. En NS Poort claimt op haar beurt -hoe gek kan het lopen- grote bedragen van Zaanstad.
De gemeente is machteloos tegenover deze speculant. Zaanstad kan wel gaan procederen, maar dat leidt er ongetwijfeld toe dat NS Poort de boel nog meer zal traineren. En daarom hebben de ChristenUnie en de PvdA nu besloten om hun Kamerfracties om hulp te vragen. Dat gaat nu ook gebeuren, in de vorm van Kamervragen.
Verstandige stappen van de lokalo’s. Misschien kunnen de plaatselijke fracties van D66, SP, CDA, GroenLinks en VVD iets soortgelijks doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *