Krommenieërweg

Herhaalt de geschiedenis zich?

Een kleine vijf jaar geleden werd ik -toen nog raadslid- benaderd door enkele bewoners van de Wilhelminastraat in Krommenie. Achter hun woningen was cultureel centrum De Groote Weiver gesloopt en volgens de bewoners had dit werk met zware machines geleid tot het verzakken van hun woningen. Ik ging langs en schrok me rot. Eén woning stond zo scheef dat, ongelogen, een baby uit zichzelf van de ene kant van de huiskamer naar de andere gleed. De scheuren in sommige huizen waren zo groot dat je er door naar buiten kon kijken. Deuren konden niet meer open, ramen waren onder de enorme druk gebarsten.

Ik lichtte onmiddellijk enkele collega-raadsleden en de verantwoordelijk wethouder in. Vervolgens gebeurde er meerdere weken niets. Althans, niets zichtbaars. Totdat plotseling en veel te laat op het gemeentehuis het besef doordrong. Van het ene moment op het andere moest een groot aantal bewoners van de Wilhelminastraat hun huizen verlaten, onder toezicht van de Mobiele Eenheid en zonder dat ze de kans kregen om spullen mee te nemen. Er was namelijk acuut instortingsgevaar. De hele affaire leverde tal van getraumatiseerde huishoudens op, alsmede miljoenen euro’s aan begeleidings-, verhuis- en herstelkosten.

Gisteren meldde het Noordhollands Dagblad dat negen huishoudens aan de Krommenieërweg in Wormerveer woningen hebben met een fundering die ‘elk moment verder kan verzakken’. “De gemeente is de huizen aan het stutten omdat de veiligheid niet meer gegarandeerd kan worden.” Het verschil met de Wilhelminastraat is dat er in de omgeving van de Krommenieërweg de laatste jaren niets is gesloopt of gebouwd. De overeenkomst zit ‘m er in dat de bewoners van deze lang niet lelijke straat, met huizen van ruim een eeuw oud, over het algemeen niet de meest kapitaalkrachtige mensen zijn. En dat er een acute situatie is. Hopelijk lukt het de getroffenen om voldoende geld bij elkaar te sprokkelen om het blok te laten funderen.

Zaanstad kent overigens tal van straten zoals de Wilhelminastraat en Krommenieërweg. Het is dan ook een kwestie van tijd voor we opnieuw kennis kunnen nemen van acuut woongevaar.      

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *