iPad

Verrassend mailtje uit België. Een 91-jarige man uit België had ontdekt dat zijn naam voorkwam op onze website www.joodsmonumentzaanstreek.nl. Tussen 1940 en 1945 was hij ondergedoken geweest in Zaandam, schuilend voor de nazi’s en hun Endlösung. Hij had een heleboel interessante informatie en foto’s voor me. Binnenkort zal ik zijn lemma aanvullen, opdat er weer een stukje Zaanse oorlogsgeschiedenis is vastgelegd.

De verrassing ging verder toen ik hem vanochtend aan de telefoon had. Niet alleen was deze meneer bijzonder helder van geest en goed van memorie, maar hij was ook helemaal into cyber. Wanneer je bijna een eeuw oud bent en je begeeft je met groot gemak op de digitale snelweg heb je al snel mijn respect. Zijn openingszin vanochtend mocht er ook zijn: “Ik was net bezig met de iPad.” En toen ik hem voorzichtig vroeg of het mogelijk was om wat vooroorlogse foto’s te scannen, was dat ook geen enkel probleem. “Dat doe ik even voor u.”

Ik voelde (en voel) me altijd een digibeet. Nu ben ik op computergebied ook nog eens verslagen door iemand van bijna twee keer mijn leeftijd. Een diepe buiging is op zijn plaats. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *