AIVD-journalisten

Relletje. De op dit gebied meestal goed geïnformeerde Telegraaf wist gisteren te melden dat een groep Nederlandse sportverslaggevers in 2008 voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst informatie heeft verzameld tijdens de Olympische Zomerspelen in China. Zes redacteuren en freelance-verslaggevers accepteerden er een vergoeding voor, eentje met schijnprincipes sloeg de beloning af.

What’s new? Op 9 november van het vorig jaar schreef ik naar aanleiding van een Argos-radiouitzending al over de inzet van journalisten door de Nederlandse spionnensectie. Ook bij het Zaanse dagblad De Typhoon zou eind vorige eeuw zo’n informant hebben gewerkt. Het is verradersgedrag dat vooral minachting en ontslag op staande voet verdient.

Toeval: vandaag heb ik een brief over het gebrekkige vrijgavebeleid van de AIVD naar de rechtbank in Den Haag gestuurd. Over een paar maanden treffen de dienst en ik elkaar daar. De spionnen in een poging hun bolwerk potdicht te houden, ik in een poging de deur op een kier te krijgen. Dat is hard nodig. Laat ik het voor één keer eens zijn met een oud-BVD’er. Deze Frits Hoekstra vertelde drie maanden geleden zich ernstige zorgen te maken omdat de AIVD in Nederland inmiddels minstens zoveel macht heeft als de Stasi destijds in Oost-Duitsland. Moeten we niet willen met z’n allen. Toch?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *