Tabakslobby

Wat een prachtig betoog hield longarts Pauline Dekker eergisteren in Nieuwsuur. Over de tabakslobby, die er keer op keer in slaagt om het Haagse beleid verregaand te beïnvloeden. Met dank aan (met name) VVD en CDA, die hun oren gewillig laten hangen naar de drugsdealers. Neem bijvoorbeeld lobbyist Elco Brinkman. Dat hij (CDA) zelf tot twee keer toe kankerpatiënt was belet hem niet om namens Philip Morris de deuren van het Binnenhof plat te lopen in een poging om zoveel mogelijk mensen aan de sigaret te krijgen en te houden. Met succes: Jan-Kees de Jager (CDA) ging al overstag. En de rooklobby beschouwt Edith Schippers (VVD), de bewindsvrouw op Volksgezondheid, als een trouw bondgenoot.

Dat Kamerlid Ger Koopmans tegen een harde aanpak van het nicotinelobbyisme pleit moge duidelijk zijn. De man is namelijk van het CDA. Enfin, het zijn maar een paar namen uit christelijk-liberale hoek, maar de lijst is langer. Overigens, met de alcohollobby gaat het net zo. Hans Wiegel (VVD) promoot een bierbrouwer, Johan Remkes (VVD) is de spreekbuis van het jenevergenootschap. Keer op keer blokkeren CDA en VVD strengere wetgeving ten aanzien van alcohol- en nicotineverkoop.

Goed dat er mensen als Pauline Dekker zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *