ASN

De hoeveelheid phishingberichten die zogenaamd afkomstig zijn van ABN-Amro, ING of nadere banken zijn niet meer te tellen. Vaak zijn de mails gesteld in slecht Nederlands, altijd zijn de criminelen erachter uit op je geld. Gewoon wegklikken dus, en niet meer naar omkijken.
Deze week was ik echter toch de pineut. Nadat ik had ingelogd om mijn ASN-internetrekening kreeg ik het verzoek om even geduld te oefenen. (Er werd namelijk een veiligheidsscan uitgevoerd. Na even te hebben gewacht kon ik gewoon aan de gang met mijn rekeningen. Vreemd alleen dat er enkele duizenden guldens bleken te zijn verplaatst van mijn spaar- naar mijn betaalrekening.
Gisteren kregen de ASN-klanten een mail. Hoewel de ASN-site goed beveiligd is, zijn criminelen er in geslaagd om bij veel klanten een Trojan horse te installeren. Bij sommigen bleek te zijn gerommeld met de rekening. Gelukkig is er nog een extra stap nodig om geld over te schrijven van de eigen betaalrekening naar een externe rekening, dus verder dan wat interne verschuivingen waren ze (bij mij) nog niet gekomen. Maar de beveiligingsbarrière was opeens wel heel magertjes geworden. Of het bij andere ASN-klanten wel is gelukt om de rekening te plunderen weet ik niet. Het gevaar was echter wel dusdanig dat de ASN het voor het eerst, en hopelijk laatst, nodig achtte om haar klanten een waarschuwing en een anti-virusprogramma te sturen.  

Deze week werd bekendgemaakt dat Femke Halsema voorzitter wordt van de ASN-Raad van Advies. Dierenliefhebster die ze is zal ze toch geen Trojaans paard hebben meegenomen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *