Klimaatneutraal

Zaanstad beoogt in 2020 klimaatneutraal te zijn. “In theorie moet dat kunnen”, zei wethouder Robert Linnekamp deze week tegen Het Parool. Dan weet je het dus wel. Het is dezelfde theorie volgens welke het Nederlands elftal kandidaat-kampioen werd van dit EK. Het woord ‘klimaatneutraal’ kent bovendien een dermate weinig wetenschappelijke onderbouwing dat iedereen er naar hartelust mee goochelt. Het heeft dezelfde reikwijdte als ‘groen’, ‘milieuvriendelijk’ en ‘gezond’. Ook daarmee kun je alle kanten uit.

Nou ja, laten we het er op houden dat B&W met instemming van de raadsmeerderheid probeert om Zaanstad wat minder smerig en belastend te maken. Dat is een mooi streven en dat moeten we zeker stimuleren. In dat verband vond ik het aardig om te lezen dat Zaanstad een energiecontract had afgesloten met Greenchoice. Ons huishouden is daar ook al jaren klant, en naar volle tevredenheid. Het is een van de zeer weinige energieleveranciers die geen gebruikmaken van atoomsplitsing, kolen of andere de aarde bedreigende of uitputtende bronnen. Geloof Nuon, Essent en dat soort multinationals niet; hun ‘groene stroom’ deugt niet. Daar komt bij dat Greenchoice niet duurder is dan de concurrentie. Overstappen is dus de moeite waard.

Zaanstad heeft ook nog eens een mooie overeenkomst gesloten met Greenchoice. Er werd een aanbesteding uitgeschreven met als eis dat de kandidaten in het eerste jaar moesten voldoen aan een gemeentelijke energiereductie van minimaal zes procent. In het tweede jaar moest dat negen procent zijn en daarna elk jaar twee procent. Greenchoice won de wedstrijd dus. Het lijkt me een win-winsituatie. Voor Zaanstad, dat als het goed is energie bespaart. En voor Greenchoice, dat meer verdient naarmate het minder hoeft te leveren.

Zo’n contract schijnt uniek te zijn voor Nederland. Het lijkt me navolging te verdienen in de rest van het land. Om met de wethouder te spreken: “In theorie moet dat kunnen.”

1 gedachte over “Klimaatneutraal”

  1. Jammer dat er voor mensen in Waandelft geen keus is.Wij zijn gebonden aan stadsver(w)arming.Is helaas duurder dan gas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *