Euthanasie op homeopathie

Het gaat te ver om te zeggen dat homeopathie is uitgevonden in Zaandam, maar een bewoner van deze gemeente kunnen we wel het kwakzalversbedrijf VSM verwijten. Zoals waarschijnlijk bij u bekend is VSM (‘Voorhoeve-Schwabe-Merkgeneesmiddelen’) een hele grote op homeopathisch gebied. Nóg wel. Met een beetje geluk is deze firma, plus zijn vergelijkbare onzin verkopende collega’s, over een paar jaar definitief verleden tijd. Ik zou de aandelen maar snel verkopen, nu het nog kan.

Laat ik bij het begin beginnen.  In maart 1899 verkreeg apotheker F. van Dijk de Nederlandse vertegenwoordiging van de homeopathische fabriek Dr. Willmar Schwabe. Van Dijk had zijn bedrijf op de Westzijde 152 in Zaandam, Schwabe bivakkeerde in Leipzig. In 1965 nam het almaar groeiende Zaanse bedrijf de Haagse homeopaat Voorhoeve over. VSM was geboren. Anno 2012 is VSM Neerlands grootste fabrikant van middelen die nergens tegen helpen, maar wel de schijn ophouden. Denk aan merken als Spiroflor en Nisyleen. Het is een en al boerenbedrog.

Het duurde een paar eeuwen, maar nu is de Nederlandse overheid daar ook achter, naar aanleiding van een gerechtelijke uitspraak. Op 18 april 2012 oordeelde de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dat producenten van homeopathische middelen de werkzaamheid van hun producten op normale wijze moeten aantonen, zoals gebruikelijk in de farmacologie (denk bijvoorbeeld aan dubbelblind-onderzoek). Aangezien VSM niet kon bewijzen dat haar middel Rinileen werkte tegen verkoudheid, allergie en nog een paar kwalen moest het uit de handel worden gehaald. En omdat VSM zelf al meldde dat de gebruikte meetprocedure geldt voor alle ongeveer 250 VSM-homeopathische middelen mag nu niet meer worden gemeld dat het hier gaat om een soort van geneesmiddelen. En dat is maar goed ook, want homeopathische goederen genezen simpelweg niets.

Ik citeer even het Nederlands Tijdschrift tegen Kwakzalverij: “Bij ongewijzigd beleid zullen wij binnenkort verlost zijn van de leugenachtige reclames voor Echinaforce, Famosan, Nysileen, Alchemilla, Spiroflor et cetera. In de praktijk zal dit betekenen dat de omzet vermoedelijk zo snel zal teruglopen, dat faillissement onafwendbaar lijkt. Het zou ook een keer tijd worden.”

Laten we het hopen. En willen de media even wat aandacht besteden aan het vonnis van de Raad van State, ons hoogste rechtsorgaan?

3 gedachten over “Euthanasie op homeopathie”

  1. Toch lijkt me je stelling uit te monden in een geloof in `echte farmacy`.
    Het is als de discussie over kruid en onkruid. Maar het is allebei groen, of dor…

  2. Ja, toch maf dat Famosan, door jou ook genoemd, mij toch erg helpt bij opvliegers maar daar heb jij geen last van dus hoef je het ook niet te gebruiken! In de oudheid waren er geen chemische middelen en gebruikten mensen kruiden en planten, waarom zou dat nu ineens niet meer helpen? En natuurlijk ben ik voor bewijzen en dubbel blind onderzoek Maar ik gebruik toch liever een natuurlijk middel wat ook helpt dan bijv. een hormoonzalf waar je weer een schimmel infectie van krijgt!

    1. (Sommige) kruiden en planten helpen wel, maar dat is iets heel anders dan homeopathie. Dat dus niet helpt, behalve bij het vullen van de VSM-kassa.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *