Radio Veronica

In de loop der jaren zijn er heel wat boeken, artikelen en websites verschenen over Radio Veronica. Geen wonder: sinds de aftrap voor deze zender, in 1959, ging er geen week voorbij of het was bal aan boord van de zeepiraat. Sodom en Gomorrha waren er niets bij. En dan heb ik het niet eens over de bomaanslagen, zeeroverij, bedreigingen en andere akkefietjes waarbij de mensen achter Veronica betrokken raakten.

Wat ik echter nog nooit ergens heb gelezen is welke twintig aandeelhouders in dat prille begin hun goede geld staken in het ongewisse avontuur dat Veronica werd. Nog niet de helft van de geldschieters -in eerste instantie gezamenlijk goed voor honderdduizend gulden en later voor nog veel meer- is bekend geworden. Ik noem een paar namen: de gebroeders Verweij, de oud-NSB’er F.D. Pont, voormalig collaborateur Bep Slootmans en de licht criminele Henk Oswald. Omdat ik momenteel bezig ben met het levensverhaal over de oprichter van Veronica, de Amsterdamse handelaar Max Lewin, kreeg ik onder meer de beschikking over de namenlijst van die twintig pioniers. Best interessant.

Een ander weetje. Veronica heette eerst een paar maanden VRON (Vrije Radio Omroep Nederland). Dat is op zich geen nieuws. Maar dat het bijna een heel andere naam was geworden weet volgens mij nauwelijks iemand.  Wat te denken van het in 1959 door een aandeelhouder geopperde idee om de te bouwen zeezender ‘Willem de Zwijger’ te noemen. Er is nadien nog een advocaat aan te pas gekomen om de discussie te beteugelen welke naam nou eigenlijk rechtsgeldig was. Volgens mij is het goed dat het uiteindelijk Radio Veronica werd. Want om nou af te stemmen op Willem de Zwijger…

Volgend jaar hoop ik , middels mijn boek over Lewin, meer en minder grote onthullingen te kunnen presenteren. Nog even geduld a.u.b.

2 gedachten over “Radio Veronica”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *