De geheime dienst – vijftig jaar geleden

In 1980 deelde minister Hans Wiegel de Tweede Kamer mee dat de Pacifistisch-Socialistische Partij nooit een onderzoeksonderwerp was geweest van de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Dat was een leugen. Zowel voor als na 1980 hield de Sectie Stiekem de PSP in de gaten. Bewijzen? Bewijzen!

Omdat het vijftig jaar geleden is en ik dat jubileum niet ongemerkt voorbij wil laten gaan, heb ik hieronder een BVD-document (‘Geheim’) gezet waarin de BVD-worsteling met die pacifistisch-socialistische nieuwkomer goed tot uiting komt. Niet alleen landelijk, ook plaatselijk was de PSP een mikpunt. In een ander document, uit begin jaren ’60, werd bijvoorbeeld aan het landelijk BVD-hoofd gemeld dat de Zaanse PSP inmiddels qua invloed een behoorlijke bedreiging was voor de plaatselijke CPN (die uiteraard ook goed in de gaten werd gehouden).

Alweer vele jaren terug heb ik bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst mijn persoonsdossier opgevraagd. Daaruit bleek dat de PID -de plaatselijke BVD-poot- nog altijd de PSP observeerde. Toen daar vervolgens een relletje over ontstond, moest de burgemeester, als korpschef verantwoordelijk voor de politie, toegeven dat de BVD zijn boekje te buiten was gegaan. Het bespioneren van een legale, democratische partij als de PSP had al vele jaren afgelopen moeten zijn. 

Over twintig jaar lezen we waarschijnlijk dat de AIVD de SP in 2012 nog steeds in de gaten hield, hoewel dat wettelijk niet (meer) mocht. Maar ja, inlichtingendiensten en wetten, da’s water en vuur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *