Waar zijn de Stolpersteine?

Drie jaar geleden plaatsten enkele van hun verre familieleden twee Stolpersteine bij de voormalige woning van het echtpaar Polak. Voor Westzijde 262 in Zaandam lagen sindsdien twee bronzen ‘struikelstenen’. Het was een herinnering aan de joodse Max en Truus Polak, die de Holocaust niet zouden overleven.

Tot afgelopen week. Donderdag kreeg ik een mailtje van iemand die meldde dat de twee gedenksteentjes los in het zand lagen, een gevolg van het herstraten van de Westzijde. De mini-monumentjes -vooralsnog de enige in hun soort binnen de Zaanstreek- lagen er voor het oprapen. Toen ik er gisteren een kijkje nam, bleek dat de Stolpersteine waren verdwenen. Tijdelijk opgeborgen door de stratenmakers? Veilig gesteld door de huidige bewoners van Westzijde 262? Of meegenomen door iemand die er vanaf had moeten blijven? Hoe dan ook; erg slordig dat de stenen niet onmiddellijk zijn veilig gesteld.

Wie weet waar de Stolpersteine van het echtpaar Polak zijn gebleven?

afbeelding 3 Polak (Marcus)

Update (3-7-2012): Ze zijn terug!

 (Met dank aan Geke)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *