Cultuur

Niets lijkt zo makkelijk weg te bezuinigen als cultuur. Dus zodra Zaanstad weer eens geld nodig heeft, wordt er onmiddellijk naar de culturele staalkaart gekeken. “Voor de cultuur moet de raad zich afvragen, zegt [wethouder financiën] Jeroen Olthof, welke voorzieningen tot de basis behoren en overeind moeten blijven”, aldus Dagblad Zaanstreek.

Het is alsof dit college niet doordrongen is van het feit dat Zaanstad op cultureel gebied al in de onderste regionen van Nederland staat. Het is alsof deze wethouder niet weet dat de raad al jaren geleden heeft vastgesteld welke culturele voorzieningen tot de basis behoren. Poppodium De Kade hoorde daar bijvoorbeeld bij. Waarna het werd wegbezuinigd.

Het vorige college kon je een bepaalde culturele empathie niet ontzeggen. Piet Keijzer kwam ik nog wel eens tegen tijdens het Oerolfestival, Hans Luitens kennis bleef ook niet beperkt tot De Toppers. Maar met uitzondering van klassieke-muziekfan Robert Linnekamp is het heden ten dage drama troef binnen het college. Met als absoluut dieptepunt cultuurwethouder Leny Vissers, die binnen het Zaans-culturele wereldje alleen maar verzuchtingen teweegbrengt. B&W komt momenteel niet veel verder dan dolenthousiast zijn over een wanfeest als ‘200 jaar Zaandam’ en het übercommerciële ‘Zingen op de Zaan’.  

De Fabriek, de Bieb, het Zaans Museum, het Zaantheater en al die andere resterende voorzieningen kunnen hun knopen tellen. Na het Rijk gaat nu ook de gemeente op strooptocht. Wacht u voor een culturele woestijn, genaamd Zaanstad.  

Update: Toch nog een pluspuntje. het voltallige college was vanmiddag aanwezig in Zaandam bij het optreden van De Kift met Tania Kross. Ik zag alleen wethouder Olthof niet. Maar die moest misschien nog wat rekensommen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *