Dirk Versteeg

Trieste dag. Dirk Versteeg (88) is overleden. Voor wie ‘Ome Dirk’ niet kent een korte omschrijving: oude charmeur met schipperspet (schipper was hij in de eerste plaats). Altijd bereid om een mooi verhaal te vertellen. Nooit meer dan twee jonkies in The Black Smith, want hij moest nog autorijden. Dichter. Zanger. Levenskunstenaar. Icoon. Oudste blogger van de Zaanstreek (gok ik). De vleesgeworden vriendelijkheid. Feestganger met beschaving. En natuurlijk de bedenker van de Daam Schijfprijs.

De laatste keer dat ik hem (even) sprak was bij de uitvaart van zijn vrouw, nog maar kort geleden. Hij leefde niet meer op zijn woonboot, zag er slecht uit en zat in een rolstoel. Het paste niet bij hem; die stoel, die omgeving, die sfeer. Daarom herinner ik me Ome Dirk liever van een eerdere ontmoeting, vorig jaar, toen hij in zijn scootmobiel de Dam opreed om een colaatje te nemen. Ik zat in een werkbespreking en kon daarom maar heel even zijn anekdotes aanhoren. Spijtig, met terugwerkende kracht.    

Wie hem wil zien zoals hij was: zijn foto hangt in The Black Smith. Dat hij daar maar eeuwig mag blijven. Laten we afsluiten met zijn website, een verhaaltje en een mini-biografie.

 1924-2012

3 reacties op “Dirk Versteeg”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.