Trots

Verrassend. De Zaanse Trots- dan wel ToN-fractie zet zich in voor de boom. Volgens Joke en Henk kapt Zaanstad meer bomen dan ze terugplant. Typisch een GroenLinks-itempje. Maar Trots gaat er nu mee op de loop.

Het zou me niets verbazen als Trots gelijk heeft. Als er in Zaanstad al iets wordt teruggeplant, is het vaak een miezerig staakje. Dat in sommige gevallen bovendien niet aanslaat en roemloos ten onder gaat.

Exemplarisch: een jaar of drie geleden werden er meer dan honderd oude bomen gekapt naast de Den Uijlweg. Plus een veelvoud aan hoge struiken. Ze moesten plaatsmaken, omdat de oprit naar de gelijknamige brug verbreed moest worden. Als het zover was zouden er dustkillers voor in de plaats komen, een bijzonder boomtype dat fijnstof schijnt weg te happen.

Inmiddels is de weg verbreed, hebben de omwonenden jarenlang stof gehapt bij gebrek aan een beschermend bladerdek, maar is er nog altijd geen nieuwe beplanting in zicht. Bovendien zijn de oude bomen minstens twee jaar te vroeg tegen de vlakte gegaan; al die tijd lag het bouwland braak.

Trots weet ongetwijfeld nog veel meer voorbeelden van kaalslag zonder vervanging. Misschien kunnen de andere partijen zich laten inspireren door de opstand van Henk en Joke. Ik ben trots op ze.

1 gedachte over “Trots”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *