Monica Nunes – jokkebrok

Het is een pijnlijke klus, maar iemand moet het doen. Iemand moet het opnemen voor de nazi’s van Stormfront en voor Kamer- en Statenlid Hero Brinkman. En wel hierom.
De afgelopen dagen was het voormalige PVV-Statenlid Monica Nunes uitgebreid in het nieuws omdat ze vanaf 2008 talloze berichten achterliet op het discussieplatform van de neonazisite Stormfront. Dat waren niet zomaar berichten, maar complete rassentheorieën (“De levenswijze die wij in het westen hanteren, zal in andere rassen niet de beste kwaliteiten naar bovenhalen omdat zij daar simpelweg, door evolutie, niet voor zijn aangelegd.”) en antisemitische boodschappen (“Joden hebben een goede neus voor geld, bezitten het grote geld en investeren zonder moraal in grote commerciele projecten.”). Na haar demasqué koos Monica voor de vlucht naar voren. In de vorm van leugens en verwijten.

Dat begon met een verwijzing naar haar eigen roots. Iemand als zij, met joods én Portugees bloed, kon toch onmogelijk discrimineren? Het is de klassieke verdedigingslinie van mensen die in de fout gaan (“Ik heb joodse mensen in mijn vriendenkring, dus ik moet wel deugen.”). In een persbericht geeft Monica toe op Stormfront te hebben gepost onder het pseudoniem ‘Doubt’. Nog afgezien van het feit dat posten met een schuilnaam niet erg heldhaftig is; het bevestigt eens te meer dat Doubt en Nunes een en dezelfde persoon zijn. Maar, zegt Nunes nu: “Ik heb mij fel verzet tegen de meest waanzinnige rassentheorieën die op dit forum te lezen zijn.” Die uitleg is niet zo slim. Iedereen die op Stormfront kijkt, kan controleren dat Monica vrolijk meedeinde op de kwetsende, racistische en antisemitische golf die dit stukje internet beheerst. Stormfront heeft een vrij goede zoekmachine, dus het terugvinden van haar postings is geen probleem. Wat het Statenlid nog verder in de moeilijkheden kan doen geraken is de mogelijkheid om op basis van het IP-nummer te herleiden op welke computer de teksten zijn getikt.

“Vele berichten zijn vervalst en nu via Google terug te vinden”, verklaart Monica Nunes. Dat klopt niet. Zie de verwijzing naar het IP-nummer hierboven, lees nog eens een paar teksten door en concludeer dat het geheel en al Monica’s schrijfstijl is. Los daarvan: je kunt Stormfront heel veel verwijten, maar als regelmatig volger van deze haatsite heb ik nog nooit kunnen ontdekken dat ze teksten ‘vervalsen’. Vraag is ook waarom uitgerekend de teksten van Nunes zouden zijn aangepast, en de rest niet. Wie heeft daar belang bij? Andere vraag: waarom heeft ze daar nooit tegen geageerd? Derde vraag: waarom weigert ze te vertellen welke teksten dan zijn aangepast en welke niet?

Om ook nog even Hero Brinkman in bescherming te nemen: Nunes beschuldigt hem ervan het kwade genius te zijn achter haar ontmaskering. Dat is eveneens onzin. Op 22 juni schreef ik, naar aanleiding van een bericht in het blad Alert, over Monica’s merkwaardige voorkeuren. In de weken erna zijn het Haarlems Dagblad en het Noordhollands Dagblad met het item aan de gang gegaan, zoals het goede journalisten betaamt. Hero Brinkman wist van niets.   

Hoe graag ook ik zowel Brinkman als Stormfront aan de schandpaal nagel; in dit geval gaan ze vrijuit. Monica Nunes is een jokkebrok in het kwadraat. Hoog tijd dat ze opstapt als Statenlid en excuses aanbiedt.

Laat ik afsluiten met enkele volgens Monica ongetwijfeld vervalste citaten van haar hand op Stormfront. Ze geven misschien nog wat voeding aan het Statendebat over de PVV en haar vele afsplitsingen, dat binnenkort plaatsvindt:

“Joden hebben inderdaad een behoorlijke drang om het Jodenleed in leven te houden.”

“Ik respecteer het feit dat de NVU zoveel werk in demonstraties steekt en wat dat betreft vind ik dat de rest van Nederland het erg laat af weten en een voorbeeld zou kunnen nemen aan de NVU. (…) Of ik dan naast nazi’s of grachtenjuppies loop zal mij een worst zijn. Al acht ik de kans klein dat je op zo’n demo een grachtenjup tegenkomt

(Aldus de reactie van Nunes op de stelling: “Een man, een vrouw. Trouw tot in de dood aan één vrouw. Veelwijverij is voor geiteneukers en negers.”)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *