Fleurs cellencomplex

Om haar onbenul aan te tonen onthulden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven afgelopen week tussen twee huilbuien door dat Fleur Agema de gevangenisthermostaten een paar graden lager wilde draaien. Ze keken er bij alsof ze dat nooit van Fleur hadden verwacht.
Dommertjes.
In de tijd dat Fleur Agema een Zaanse man en een Zaanse woning had ontwierp ze een Zaanse gevangenis. Het was 2004 en de wereld zag er nog overzichtelijk uit. Fleur had net haar architectuurdiploma in ontvangst genomen. Haar afstudeerproject heette Gesloten Architectuur en behelsde een enorm cellencomplex. Het moest een plek krijgen op het Hembrugterrein in Zaandam.

Ik citeer: “Het is gemodelleerd naar het aloude model van de kerker en is bedoeld om het verzet van de gevangene te breken.” De PVV bestond nog niet, maar zat desondanks al in Fleurs genen. Ze wond er geen doekjes om: “Oorspronkelijke idealen die verdrinken in krankzinnige regelgeving, maakt de architectuur van de gevangenis, maar vooral het interieur van de gevangenis tot een zieke gymzaal voor de verspreiding van de besmettelijkheid van de criminaliteit.” Wellicht dat de gevangene in haar bajes ooit nog vrijkomt, maar niet dan nadat hij/zij eerst een tijdje is opgesloten in een donker, grijs betonnen en deels ondergronds bouwwerk. Het is versierd, dat wel, met zwart en donkergrijs grind.

Verbazingwekkend, die verbazing van Hernandez en Kortenoeven. Ze hebben ongetwijfeld Fleurs afstudeerproject niet bekeken. Niet gehoord hoe ze in 2008 tegen de Tweede Kamer zei: “Pak de rechten van gevangenen af.” Kennen niet haar uitspraak dat het gevangenisregime ‘veel harder mag of moet. (…) Je zou ook met een bonussysteem kunnen werken; alleen als jij werkt krijg je vanavond avondeten.’ Hadden ze dat allemaal wel geweten, dan hadden ze die drie graden koudere cel niet erg gevonden.

Fleur Agema staat tweede op de PVV-kandidatenlijst. Hernandez en Kortenoeven komen daar niet op terug. Hadden ze maar beter moeten studeren op het verzameld werk van hun meesteres.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *