George Louis Jambroes

Gisteren had ik contact met een familielid van George Louis Jambroes. Deze Zaandamse leraar/verzetsstrijder vluchtte in 1942 via een enorme omweg naar Engeland, om daarna als geallieerd spion per parachute te worden gedropt in bezet Nederland. Zijn opdracht, aan hem verstrekt door de Nederlandse regering in ballingschap: bouw een nationaal verzetsnetwerk op. Zover kwam het niet. Jambroes werd slachtoffer van het Englandspiel en viel in Duitse handen. Hij stierf in september 1944 een gewelddadige dood in vernietigingskamp Mauthausen.

Zijn familielid vertelde dat ze nog altijd een militair uniform in huis had van George Jambroes. En of ik daar een plek voor wist. Een paar jaar geleden vroeg ze me ook al of ik een plaats wist voor de cello en de klarinet van Jambroes, instrumenten waaraan hij erg gehecht was en waarnaar hij tijdens zijn gevangenschap hevig verlangde. Ik heb geprobeerd ze onder te brengen in het Amsterdamse Verzetsmuseum en in het Zaans Museum. Er was geen belangstellig voor. Net zo min als er eerder interesse was voor het concentratiekamp-uniform van een Zaanse  verzetsman. Uiteindelijk kregen de instrumenten een plek bij FluXus. Hopelijk hebben een paar kinderen er genot van.

Veel oorlogsmateriaal verdwijnt in de kliko, omdat de (klein-)kinderen van oorlogsgetuigen er soms de waarde niet van inzien. Ik vind het nog altijd een groot gemis dat Zaanstad -met zijn roerige oorlogsgeschiedenis- geen oorlogs- en vredesmuseum heeft. Dat zou niet alleen aandacht kunnen besteden aan de Tweede Wereldoorlog, maar ook aan al die andere strijdmomenten door de eeuwen heen. Verhalen en materiaal te over.

Een plek voor het museum is er ook al: het Hembrugterrein in Zaandam. Het is goed voor 325 jaar oorlogsgeschiedenis (het was het grondgebied van Neerlands grootste wapen- en munitiefabriek: de Artillerie-Inrichtingen). 

Voor wie zich alvast wil inlezen over het leven van George Louis Jambroes: zijn verhaal staat in mijn boek Vrijgevochten. Zaans verzet in nationaal perspectief (1940-1945). En wie een goede locatie weet voor zijn uniform: meldt het svp. 

Update (11-7-2012): Geregeld. Het Verzetsmuseum wil het uniform graag hebben. 

George Jambroes (vooraan) in mobilisatietijd, 1939/1940

1 gedachte over “George Louis Jambroes”

  1. Goed idee om een oorlogs- of vredesmuseum in te richten op het Hembrugterrein. Een historisch juiste plek hiervoor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *