Jeanine Hennis

Intrigerende vrouw, die Jeanine Hennis-Plasschaert. Het is nog maar een paar maanden geleden dat ze, met de rest van de VVD-fractie, tegen een motie stemde die het bestaan van de weigerambtenaar onmogelijk moest maken. Jeanine was hartstochtelijk voor de afschaffing van homodiscriminatie en dus tegen die halsstarrige, meestal orthodox-christelijke homohatende beambten. Maar de SGP moest te vriend worden gehouden, omdat anders het kabinet-Rutte zou kunnen vallen. En daarom durfde ook zij, VVD-woordvoerster homobeleid, op het moment suprême niet haar principes te volgen.

Nu durft ze iets dat veel gewaagder is. Gevaarlijker ook. Ze neemt het op tegen criminele motorbendes. Denk Hell’s Angels, denk Satudarah. Een harde aanpak bepleit ze. En, gisteren in Het Parool, een optimale bescherming van getuigen die bedreigd worden door, bijvoorbeeld, motorgangs.  

Wie zich nog herinnert hoe Frits Barend en Henk van Dorp werden geïntimideerd en mishandeld werden toen ze in een tv-uitzending iets te frivool omsprongen met de Hell’s Angels kan niet anders dan zijn/haar hoed afnemen voor Jeanine. Zij blijft er vooralsnog nuchter onder. Ze zegt zich geen zorgen te maken over haar eigen veiligheid: “Welnee. Natuurlijk zijn er mensen die me waarschuwen, maar ik geloof niet dat ik een groot risico loop.” Naïef van haar? Vooralsnog houd ik het simpelweg op lef.

Hopelijk durft ze volgende keer ook de SGP te trotseren. Die zijn, op een andere manier, namelijk ook best eng.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *