50Plus

Volgens de laatste peilingen haalt 50Plus op 12 september één of meer zetels. Tja.

De seniorenpartij heeft een lijsttrekker die er prima in slaagt om zijn eigen doelgroep onderuit te schoffelen. Het lukte Henk Krol om 50Plus in de media weg te zetten als een club waar al snel ruzie wordt gemaakt (overigens een prima analyse, die bovendien getuigt van zelfkennis). En afgelopen week  wist hij via de Volkskrant duidelijk te maken dat de meeste AOW’ers kapitaalkrachtige mensen zijn die best wat geld bij kunnen leggen om de Nederlandse economie op de been te houden. Ik weet niet of dat nou de boodschap is waar zijn achterban op zit te wachten. Eerder had Krol overigens al erkend zijn dossiers niet te kennen, maar zelfs ten aanzien van het belangrijkste 50Plus-speerpunt -opkomen voor de ouderen- slaat hij dus de plank mis.

Dat Krol de partij mag leiden hebben we te danken aan de 73-jarige Jan Nagel. Die was eerder lid van de PvdA en dus was het logisch dat hij VVD’er Krol vroeg om de kar te trekken (zoals hij eerder oud-marxist Pim Fortuyn vroeg om lijsttrekker te worden van Leefbaar Nederland). Toch?

Merkwaardige man, die Nagel. Ik ken maar één iemand die meer partijverbintenissen had dan deze Hilversumse entrepeneur. En die is dood, dus dat telt niet. Na Nagels PvdA-lidmaatschap, waar hij via de radicaal-linkse vleugel Nieuw Links pleitte voor de erkenning van de Vietcong en de DDR (“De Berlijnse muur is historisch juist”), richtte hij eerst Leefbaar Hilversum op. In 2001 volgde Leefbaar Nederland, dat aan ruzie ten onder ging. Vier jaar later verscheen PRDV, niet toevallig vernoemd naar voorman Peter R. de Vries. In 2009 begon Nagel met OokU, dat eveneens geen succes werd. En nu zitten we dus opgescheept met 50Plus.

Laat ons afsluiten met de openingszin van het mede door Nagel geschreven boekje Tien over rood, uit 1966. “Er waart een spook door Nederland: het spook van de ontevredenheid.” Helaas, 46 jaar na dato blijft Johann Georg Nagel spoken zien. Hopelijk is 50Plus zijn laatste kunstje. Ik gun hem een rustige oude dag.

Jan, ooit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *