Leegstand

Nieuwsuur, afgelopen maandag. Een slordige 7,5 miljoen vierkante meter kantoorruimte staat leeg, aldus de actualiteitenrubriek. Zo’n 14% van het totaal. De anti-kraakbureaus worden er beter van, de samenleving als geheel niet. De leegstandsbubble kan namelijk barsten, met een vastgoedcrisis à la Spanje als resultaat.

What’s new? Ook de gemeente Zaanstad deed vele jaren mee aan de loze roep om meer kantoren. Na een aantal vergeefse oproepen in de gemeenteraad schreef ik er namens ROSA in 2004 een leegstandsnota over. Veel soelaas bood die niet. Achtereenvolgende colleges en individuele wethouders wilden nog steeds alleen maar meer kantoren. Over drie jaar, hoor ik een van hen nog steeds verkondigen, zou de vraag weer aantrekken en dan was Zaanstad wel mooi klaar voor de toekomst, met al die glimmende kantoorpanden. ROSA moest leren om anti-cyclisch te denken. Anders gingen andere gemeenten er met de buit vandoor. En dus werd gemeentelijke grond tegen een te lage prijs van de hand gedaan, om gebouwen te kunnen neerpoten waaraan niemand behoefte had. Het was windhandel. Op niets gebaseerde speculatie. Onderbouwd met drogredenen. Pas onder Inverdan-wethouder Hans Luiten (2006-2010) brak langzaam het inzicht door dat Zaanstad zich op een doodlopende weg had begeven.

De komende jaren kunt u gaan meebetalen aan de afbraak van die vele overbodige kantoren. Doet u dat niet, dan komt er waarschijnlijk alsnog een ongekend grote vastgoedcrisis. Het is dus kiezen tussen de pest en de cholera. Ik wens u alvast beterschap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *