Raad van State

Eergisteren werd bekend dat de Raad van State verbood om uitgeproceerde asielzoekers te deporteren naar hun geboorteland. Ze mogen ook niet langer worden vastgehouden in vreemdelingendetentie. Het is namelijk levensgevaarlijk in Somalië. Dat wist iedereen, behalve uiteraard Geert Wilders en Gerd Leers. Hoe humaan (Geert) en net-christelijk (Gerd) onze leidende politici ook zijn: mensen naar een oorlogsgebied sturen levert hen geen gewetensbezwaren op.

De afgelopen jaren zaten er tientallen Somaliërs opgesloten in de Zaanse bajesboten. Zoals Abdirahman A., wiens dossier ik thuis heb liggen. Sinds hij in 2007 asiel aanvroeg in Nederland verbleef hij vooral in vreemdelingendetentie. Jarenlang. Ten onrechte, zoals de Raad van State nu eens te meer heeft vastgesteld. Mensen als A. moesten weken, soms vele maanden achtereen achter de tralies. En er zullen ook wel de nodige Somaliërs vanuit Zaandam naar Afrika zijn gedwongen. Hopelijk leven ze nog.

Gisteren was ik zelf bij de Raad van State, in een ultieme poging om het onrecht dat bajesboot heet uit de wereld (nou ja, Zaandam) te helpen. Mijn inschatting is dat ik weinig kans maak op een positieve uitspraak. Over zes weken weten we het zeker, maar naar alle waarschijnlijkheid word ik door de Raad van State niet erkend als belanghebbende. Had ik maar een paar honderd meter meer naar het zuid-oosten -vlakbij de boten- moeten wonen, dan was het een ander verhaal geweest. Alternatieve mogelijkheid, zoals Zaanstads advocaat H. Koning het verwoordde: “Het had wellicht anders gelegen als Amnesty of een soortgelijke organisatie het woord had gevoerd.” Helaas, Amnesty International, VluchtelingenWerk en de Vereniging van Asieladvocaten hebben de bajesboten nooit aanhanging gemaakt bij de Nationale Ombudsman of de rechter. En dat is meer dan jammer, want juridisch-inhoudelijk lag hier een sterke zaak. Zelfs de heer Koning gaf gisteren nog toe dat het ‘inderdaad niet de bedoeling was dat er na 2011 detentiepontons zouden blijven liggen’.

Enfin, het ging natuurlijk al fout in 2005, toen B&W de bajesboten accepteerde. De raadsmeerderheid in Zaanstad ging daar mee akkoord, hoewel ze beter had kunnen weten. Verdomd vervelend voor de Somaliërs en alle anderen die sindsdien onschuldig opgesloten zijn dat de enige volksvertegenwoordigers waarop ze moesten vertrouwen zulke slappe knieën hadden.

Foto gemaakt door Luuk Plekker, tijdens solidariteitsactie bij de Zaanse bajesboten (15-7-2012)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *