Tweede Coentunnel?

Het duurt niet zo heel lang meer of de tweede Coentunnel is af. In 1966 werd de (eerste) Coentunnel geopend, en sindsdien hebben Zaandam en Amsterdam er een verbinding bij.

Waar ik me al een tijdje over verbaas is de naamgeving. Wie was er destijds zo onnozel om voor te stellen een tunnelbuis te vernoemen naar Jan Pieterszoon Coen? Een van de grootste moordenaars uit de Nederlandse geschiedenis. Een niets en niemand ontziend veroveraar. Een onvervalste oorlogscrimineel.

Daarom bij dezen een voorstel. Laten we de tweede Coen een andere naam geven. Een tegenhanger van die andere Coen. Denk Multatuli, denk Poncke Princen, denk Max Havelaar. Of zoiets.

Wie heeft er suggesties? De beste inzending (aldus dit absoluut niet onpartijdige jurylid) wordt beloond met een boekje over de Westzaanse revolutionair Klaas Ris, tijdgenoot en goede bekende van Multatuli.  Laat me uw gewenste vernoeming uiterlijk 30 juli aanstaande weten via deze blog. Succes!  

4 gedachten over “Tweede Coentunnel?”

 1. Inderdaad hoe zijn ze op Coen gekomen? Je hebt al de IJtunnel, nu Zaantunnel?
  Hoe eervol is het om een naam aan een tunnel te verbinden?
  Een tunnel is voor stoere mannen, lijkt. Voor Hannie Schaft, Ina Kakes-Veen, Carry van Bruggen. Aletta Jacobs, etc liever een laan of singel. Maar Keetje Tippel voor een tunnel
  zou wel grappig zijn.

 2. Misschien heeft het zin te verwijzen naar een andere, nobelere Coen….?
  Bijvoorbeeld:

  Coen Cuser werd omstreeks 1325 geboren en overleed in of na 1405.
  Na de moord op zijn zoon Willem in 1392 schonk Coen Cuser zijn huis -op de hoek van de Kruisstraat en de Krocht- aan de stad Haarlem om daarin oude lieden te huisvesten: het Heilige Geesthuis.
  Coen Cuser{huis}, eerder Gereformeerd of Burgerweeshuis, aan de Olieslagerslaan te Haarlem.

 3. voor 30 juni inzenden ? Dus dat is een dooddoenertje? Maar er zijn genoeg Zaanse namen te bedenken natuurlijk voor deze tunnel. En dat hoeven wat mij betreft geen dooide mensen te zijn die vernoemd worden maar gewoon Saentunnel of Saenredam tunnel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *