Monument weg

Ruim elf jaar geleden werd bij het Zaantheater een monument onthuld ter herinnering aan de Februaristaking van 1941. Het betreft een door oud-verzetsvrouw Truus Menger gemaakte bronzen beeldengroep die een groep stakers weergeeft. 

Toen ik er vanochtend langsfietste en er traditiegetrouw een blik op wierp, bleken de bronzen mannetjes en vrouwtjes verdwenen. Waar eerder het beeld stond resteerde nu een zwarte vlek en wat lijmresten. Hetgeen de vraag oproept wat er met de beeldengroep op de balustrade van de Wilhelminasluis is gebeurd.

De laatste keer dat ik het monument zag, was er niets mee aan de hand. Achtte de gemeente het desondanks raadzaam om het beeld te laten reinigen? Lijkt me niet, want dat kan ook ter plaatse. Was het beschadigd en is het voor reparatie ergens heengebracht? Dat roept de vraag af hoe de schade is ontstaan en wat er mis is met het beeld. Gaan er werkzaamheden plaatsvinden op deze plek en is het beeld preventief verwijderd? Maar waarom hangt de bijbehorende plaquette er dan nog wel? Of heeft iemand anders de Februaristaking meegenomen (de bronsprijs is nog altijd hoog…)?

Vragen, vragen. Maar wie weet het antwoord?

Update (23-7): het monument is door onverlaten in de Zaan gemieterd en er maandagmiddag door de brandweer uitgevist. Triest vandalisme. 

 Monument nu

4 gedachten over “Monument weg”

  1. Als ik mij niet vergis staat het monument nu in het nieuwe gemeentehuis, in het openbare gedeelte meteen na de ingang

  2. Erik, deze daad noem je ’triest vandalisme’, maar vandalisme is altijd triest. Dit beeld de Zaan in plempen is zeer respectloos en getuigt van geen enkel historisch besef.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *