Zaanse export

ZAANSTAD (ESP) – De Zaanse VVV maakt zich zorgen om de lokale exportproducten. Volgens directeur P. Sopjes daalt de kwaliteit daarvan in hoog tempo en heeft dit negatieve gevolgen voor het imago van Zaanstad. 

De VVV wijst er op dat de Zaanstreek in het verleden bekendstond om haar voedingsindustrie, molens en veenweidegebieden. De laatste jaren zouden deze beelden echter in de buitenwereld steeds meer plaatsmaken voor ongenuanceerde politiek en plat vermaak. Sopjes: “Het begon met de oprichting van de Partij voor de Vrijheid, waarin Zaankanters als Fleur Agema en Martin Bosma prominent op de voorgrond traden. Dat was het moment dat de eerste Zaanse VVV-leden hun lidmaatschap opzegden.”

Ook op cultureel gebied begeeft Zaanstad zich op een glijdende schaal, aldus de VVV-directeur. “Voorheen kregen regionale artiesten als Margriet Eshuijs en De Dijk nationale bekendheid. Tegenwoordig breken zangers als Wolter Kroes door naar een breed publiek. Dat is toch een ander segment.” Sinds een paar weken gaat het verval volgens Sopjes steeds sneller. “Eerst was er de in Zaandam geboren Marcial Hernandez, die live voor de camera huilend vertelde de PVV te verlaten. Met zulke mensen wil je als Zaankanter niet geassocieerd worden. En nu is er het WNL-programma Half 8 live!, waarvoor de in Westzaan geboren en getogen Merel Westrik de presentatie doet. Het is unaniem neergesabeld. En dat nog wel aan het begin van de zomervakantie. Ik ben bang dat dit grote invloed heeft op het aantal bezoekers aan bijvoorbeeld de Zaanse Schans.”   

Na de eerste uitzending van Half 8 live! werd op Twitter gesproken over ‘haast wel de slechtste televisie ooit’. Het programma zou zo ’tenenkrommend slecht’ zijn dat ‘cabaretiers werden teruggroepen van vakantie’. Het dagelijkse Half 8 live! is bedoeld als tijdelijke vervanging van het populaire De Wereld Draait Door.

VVV-directeur Sopjes bepleit een opleidingsbureau voor Zaanse expats. “Zolang Zaanse artiesten en politici binnen de streekgrenzen blijven is er niet zo veel aan de hand. Dan kent bijna niemand ze en kunnen ze ook geen schade aanrichten. Maar als ze dan toch zo nodig extern willen opereren is het goed als ze voorbereid zijn op de buitenregionale kwaliteitseisen. Een Zaans begeleidingsinstituut kan hierin veel betekenen.” Sopjes denkt daarbij aan cursusleiders als George Baker en Freek de Jonge, ‘Zaankanters die hun sporen buiten de Zaanstreek hebben verdiend’. Hij heeft hiertoe deze week een voorstel ingediend bij de gemeente Zaanstad.

An Eriks Satirics Production

4 gedachten over “Zaanse export”

  1. tjeetje dan kunnen ze iets over Merel zeggen maar dit is net zo erg qua nivo, denkt Sopjes nu echt dat de Zaankanter masaal gaan verhuizen of geen VVV bonnen meer kopen ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *