Geschenken

Eigenlijk is het gek. De Zaanse ambtenaren, zo maakte burgemeester Geke Faber deze week duidelijk, mogen geen geschenken aannemen. In de oude gemeentelijke gedragscode stond dat ze alleen kado’s van ‘weinig waarde’ mochten aannemen, maar dat liet uiteraard ruimte voor ruis. De acceptatie zou wel eens ten koste kunnen gaan van de integriteit. En zoals bekend van oud-minister Ien Dales: een beetje integer bestaat niet. Dus werd de gedragscode aangescherpt. 

Het gekke zit ‘m er in dat de gemeenteraad, die de laatste tijd erg bezig is met het onderwerp integriteit, in 2006 voor zichzelf ook een gedragscode heeft vastgesteld. Met daarin de regel dat er voor maximaal €50,- aan geschenken mag worden aangenomen. Per keer. Per raadslid of fractiemedewerker.Wordt het meer, dan moet het worden gemeld. Op vrijwillige basis, dat wel. 

Wie op de site van Zaanstad kijkt ziet daar dat de lijst met geschenken voor het laatst is bijgewerkt in november 2010. En dat er, afgezien van een algemene melding over vrijkaarten voor het Zaantheater, in het geheel niets op staat. Lijkt me een mooie klus voor de raadsgriffie, om die lijst eens te actualiseren. Daar heeft de burger wel recht op.

Fijn dat de gemeenteraad van Zaanstad, DZ en POV voorop, het zo vaak hebben over de integriteit van de ambtenarij. Maar je maakt mij niet wijs dat de huidige raadsleden nooit iets krijgen aangeboden dat de €50,- te boven gaat. Per keer. In mijn raadsperiode (2002-2010) gebeurde dat namelijk elk jaar wel een paar maal. Sommigen accepteerden en meldden dat, anderen niet.

Zijn sommige raadsleden een beetje integer, toch? Als het zo uitkomt? Misschien kunnen ze de ambtelijke gedragscode overnemen. Lijkt me voor alle partijen wel zo veilig.

4 gedachten over “Geschenken”

  1. En welke Zaanse partij financierde de communicatie apparatuur van een soort burgerwacht met fractiegelden? Uit integriteitsoverweging ben ik even de naam vergeten…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *