Dierenpartij sponsort Noordhollands Dagblad

ALKMAAR (ESP) – De Partij voor de Dieren (PvdD) sponsort deze zomer het Noordhollands Dagblad (NHD). In ruil besteedt de krant extra aandacht aan dieren. Volgens de betrokkenen worden zowel de lezers als de dieren beter van deze voor Nederland unieke overeenkomst. 

Van 15 juli tot 1 september schrijft het NHD met enige regelmaat over dieren. Zo waren er de afgelopen dagen berichten over een verwaarloosde hond in Zaandam, een geredde hond bij Obdam, een van het dak gehaalde meeuw in Den Helder en schapen met een eigen willetje in Hoogwoud. Het is een uitvloeisel van een sponsorcontract tussen de PvdD en de krant. Hoeveel geld er is gemoeid met de overeenkomst willen beide partijen niet kwijt.

Volgens PvdD-woordvoerster C. Mouton is er sprake van een win-winsituatie. ‘Het NHD heeft te maken met teruglopende aantallen abonnees en advertenties en kan dus wel wat geld gebruiken. Ons fractiebudget laat extra uitgaven toe, die nu dus deels naar de krant gaan. Omdat het bovendien komkommertijd is, komt er redactionele ruimte vrij om meer dierenartikelen te plaatsen. Dat is ons unique selling point, zoals dat in de marketing heet. Die aanvullende aandacht voor zowel dieren als onze partij is de investering meer dan waard.’

Volgens NHD-redactieraadlid R. Brandstichter is er geen riscio dat de journalistieke onafhankelijkheid in het geding komt. ‘Met de PvdD is afgesproken dat wij bepalen welke dieren op welk moment in de krant komen. Zo zitten onze lezers bijvoorbeeld niet te wachten op hoofdluis of zeeëgels, maar aaibare of spannende dieren kunnen ze wel aan. Die gaan dus voor. Bovendien houdt deze vorm van berichtgeving na 1 september op. Met de Kamerverkiezingen in het vooruitzicht willen we niet dat de schijn van PvdD-bevoordeling ontstaat.’

Beide partners zijn niet bang voor een tekort aan dierennieuws. Brandstichter: ‘We hebben, zoals dat in de journalistiek heet, nog wat berichten op de plank liggen. De komende weken kunnen de lezers bijvoorbeeld kennisnemen van een ontsnapte wurgslang en van de zomertrek van de paling.’

Als het journalistieke experiment slaagt overweegt het NHD om volgend jaar een allantie aan te gaan met de PVV. Brandstichter: ‘Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan extra berichtgeving over de gevaren van de islam, de euro en de linkse hobby’s. De Partij voor de Vrijheid ontvangt vanuit het buitenland flink wat donaties, dus dat maakt het voor de krant ook aantrekkelijk om een financiële relatie aan te gaan. Bijkomend voordeel is dat we tijdens de nieuwsarme komkommertijd toch wat kunnen melden over de politiek, en dat is mooi voor onze lezers.’

An Eriks Satirics Production

2 gedachten over “Dierenpartij sponsort Noordhollands Dagblad”

  1. Geinig, die EPS-berichten tijdens komkommertijd. Is PvdD-woordvoerster C. Mouton van oorsprong verre Franse familie van jou? En speelt NHD-redactieraadlid R. Brandstichter met vuur?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *