Nieuwe Zaanse grachten

ZAANDAM (ESP) – De gemeente Zaanstad overweegt om meerdere grachten in Zaandam te ontdempen. Belangrijkste reden hiervoor zijn de overstromingen in het Limburgse Slenaken en Gulpen.

B&W van Zaanstad werkt aan plannen om in navolging van de Gedempte Gracht ook de Rozen-, Bloem- en Herengracht in Zaandam te ontdempen. Volgens het college is dit nodig om de Zaanse wateropvangcapaciteit op peil te brengen. Medio 2013 gaan de eerste werkzaamheden van start.

Volgens wethouder B. Visser (Waterwerken) ontkomt Zaanstad als gevolg van de klimaatverandering niet aan ingrijpende maatregelen. ‘Je ziet het nu weer aan Limburg, waar als gevolg van overvloedige regenval de rivier buiten haar oevers treedt en veel schade veroorzaakt. Door tijdig te reageren op de nieuwe klimaatsituatie kunnen we twee vliegen in één klap slaan. We creëren zowel extra wateropslag als een nog aantrekkelijker stadshart.’

Het college heeft nog niet besloten welke voormalige gracht als eerste wordt ontdempt. Visser: ‘Eerst maken we de Gedempte Gracht af en daarna hakken we een knoop door over het vervolg.’ Op de nominatie staan op dit moment in ieder geval de Rozen-, Bloem- en Herengracht, die al meer dan een eeuw geleden zijn gedempt. Volgens het college betekent de aanleg van nieuwe grachten weliswaar dat mensen hun parkeerplaatsen voor de deur verliezen, maar staat daar tegenover dat ze straks een boot voor hun huis kunnen leggen. ‘Vroeger kwamen er duizenden toeristen naar de Zaanstreek, speciaal voor de molens, de houten huisjes en het water. Het aantal molens en monumentale huizen neemt nog steeds toe. Nu de grachten nog’, aldus Visser.

Bloemgracht, toen en straks Bloemgracht, toen en straks

An Eriks Satirics Production

5 gedachten over “Nieuwe Zaanse grachten”

 1. Barbara kletst uit haar nek wat betreft wateroverlast.Het Hoogheemraadschap draagt zorg dat bij verstedeling het nodege water aanwezig blijft 11a12% Siem Dijkman Oud Hoofdingeland Lange Rond

 2. “Dat kan niet waar zijn” denk je bij sommige berichten.

  Wateropvangcapaciteit omhoog brengen met een reeds vol water staande gracht???

  Limburg zou geen overlast gehad hebben als men de beschikking zou hebben gehad over een paar volle grachten???

  De Bloemgracht ontdempen ten koste van de tuinen om het stadshart aantrekkelijker te maken???

  1000 sloten verdwenen met de stadsuitbreidingen. Allemaal opgraven weer???

  Nee, dit kan niet waar zijn. Conclusie: wethouder Visser maakt een grapje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *