Hoogtijdagen

Met ingang van september 2007 werd Hoogtij het nieuwe adres van Kunstdrukkerij Mercurius. Midden in die enorme Westzaanse zandvlakte, die eerder Westzanerpolder heette, was een enorm pand verrezen waar de voorheen Wormerveerse kwaliteitsdrukkerij kon doorgroeien. Maar helaas; het ging slecht met de drukkerijwereld, er kwam een crisis over het land en digitale media bedreigden het papieren drukwerk. Kort geleden maakte Mercurius bekend de activiteiten naar Almere te verplaatsen. Door te fuseren hoopt de Zaanse drukkerij de toekomst aan te kunnen.

Daarmee verdwijnt een van de eerste en weinige bedrijven uit de Westzanerpolder. Het tekent de miljoenenmislukking die Hoogtij is. Wie er nu doorheen rijdt ziet nog altijd, vele jaren na het vernielen van de plaatselijke polder door er zand over te spuiten en wegen aan te leggen, vooral lege kavels en onkruid. Er is bijna geen onderneming te vinden die de stap naar dit stukje Zaanstad wil wagen. De economische malaise doet de rest.

Hoogtij is een grandioze mislukking. Zelfs als de Dienst Justitiële Inrichtingen er volgens planning een gevangenis bouwt (wat nog maar de vraag is, gezien de chronische onbetrouwbaarheid van deze justitiële afdeling), blijven er rond Westzaan honderden hectares braakliggen. Dat was vanaf het begin te verwachten, al dacht de politieke meerderheid daar in het vorige decennium anders over.

Wordt het niet eens tijd voor een raadsdebat over de verantwoordelijkheid voor dit planologische drama?

1 gedachte over “Hoogtijdagen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *