Zaanse kiosken

De Gedempte Gracht krijgt vier kiosken, die gaan fungeren als winkel of horeca. Begin volgend jaar zijn ze alle vier klaar. Ze worden opgetrokken in de traditionele Zaanse houtbouw. Prachtig, wat mij betreft. Maar waarom wordt die Zaanse houtbouw in elkaar gezet door een niet-Zaanse aannemer?
Wie aan Zaanse houtbouw denkt, denkt onder meer aan de bouw- en restauratiebedrijven van Bart Nieuwenhuijs en van Somass. Uit hun handen komen juweeltjes (denk aan de restauratie van molen De Huisman en aan de vernieuwde Waakzaamheid). Maar om een of andere reden heeft B&W van Zaanstad gekozen voor een niet-Zaanse bouwer: Duinmaijer uit Den Ilp. De gemeente: “Duinmaijer is gekozen uit vier aannemers die de bijzondere bouwstijl beheersen en bovendien bekend staan om hun vakmanschap.”
Ik durf er een flink bedrag op te zetten dat Nieuwenhuijs en/of Somass zich onder de intekenaars bevonden. Maar die zijn dus allebei afgevallen.
Had het als gemeente beperkt tot deze en eventueel andere Zaanse houtbouwers. Dan houd je de Zaanse houtbouw op de been en bevorder je de Zaanse werkgelegenheid. Dit is volgens mij een gemiste kans.
Met het ontwerp van (de Zaankanter) Han van Leeuwen -zie hieronder- lijkt me overigens niets mis. Complimenten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *