Binnenlandse Veiligheidsdienst

Fredrik Willems schrijft een biografie over Raymond Westerling, de man die eind jaren veertig beestachtig huishield in Nederlands-Indië. Mooi onderwerp, goede timing (denk aan de opnieuw opgelaaide discussie over de politionele acties in ‘Ons Indië’). Bij zijn spitwerk stuitte Willems op een hindernis: allerlei Nederlandse inlichtingendiensten hebben dossiers over Westerling, maar organisaties als de AIVD en MIVD (die deze dossiers beheren) geven niet of nauwelijks stukken vrij. En dat maakt het voor onderzoekers als Willems verdomd lastig om gedegen werk af te leveren.

Ik ben al een tijdje bezig met een poging om het leven van Max Lewin (1919-2011) in boekvorm te gieten. Lewin was de stichter van Radio Veronica, oprichter van meerdere ultrarechtse bladen en partijen, en DDR-spion. Zowel de Algemene als de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst hebben mappen vol informatie over Lewin. En hoewel het object van hun belangstelling overleden is, Oost-Duitsland is opgeheven en het vaderlandse staatsbelang niet in het geding is weigeren beide diensten openheid van zaken te geven. Na aandringen en bezwaar aantekenen heb ik inmiddels ruim honderd pagina’s ‘geheime’ gegevens over Lewin in handen, maar dat is slechts een fractie van hetgeen er in de kluizen ligt.

Er zat dus niets anders op dan procederen. Een dezer maanden hoop ik ten overstaan van de bestuursrechter de AIVD duidelijk te kunnen maken dat het niet past om geschiedschrijving te dwarsbomen door naar willekeur stukken achter te houden. Ik ben benieuwd. En ik hoop dat Fredrik Willems ook een poging doet om de inlichtingendiensten de duimschroeven aan te draaien. 

1 gedachte over “Binnenlandse Veiligheidsdienst”

  1. de AIVD en MIVD zijn toch gewoon flauwekul!

    Als er inderdaad iets gaande is zijn deze “overwerkte” ambtenaren nergens te vinden daar zij bezig zijn hun kruiswoordpuzzels op te lossen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *