Politiepaard

Afgelopen zaterdag verwondde een politiepaard tijdens de Gay Pride zeven mensen. Ter hoogte van de Halvemaansteeg begon de ruin om onbekende redenen opeens te steigeren, met zeven gekwetsten als resultaat.

Ik ben zelf geen fan van de diereninzet bij menselijke conflicten. De redenen zijn simpel: het lijkt me voor paarden en honden niet prettig om te worden afgericht met behulp van vuurbakken, knalrevolvers en rookmachines; goederen waarvoor dieren instinctief terugdeinzen omdat ze er bang voor zijn. Dieren worden over het algemeen ook niet blij van opgefokte, gewelddadige menigtes en dat zijn nou net de groepen waartegen ze vaak worden ingezet. En op het moment dat de politie, bijvoorbeeld bij demonstraties, traangas gebruikt, zie ik wel ME’ers, maar nooit paarden of honden met een gasmasker. Ze zijn zeker resistent tegen gifgassen.

De meeste Nederlandse politiepaarden zijn in gebruik bij het Korps Landelijke Politie Diensten. De bereden politie wordt steeds populairder en in bijvoorbeeld Amsterdam is het aantal agenten te paard de afgelopen tien jaar dan ook met bijna vijftig procent gestegen.  Ik twijfel er niet aan of de KLPD behandelt haar beesten naar behoren (afgezien van de praktijktrainingen en -inzet dan). Maar als mensen problemen hebben met mensen moeten mensen dat ook maar oplossen. Daarvoor dieren misbruiken gaat mij een paar stappen te ver.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *