Christelijk liegen

Niet-wetenschappelijk proefje.

Klop bij Google de combinatie ‘Maxime Verhagen’ en ‘leugenaar’ in en je krijgt -peildatum 10 augustus- het mooie ronde aantal van 96.000 hits. Een paar jaar geleden noemde Jacques Tichelaar (PvdA) zijn collega Verhagen ‘een rat’, en dat was bedoeld als een compliment. Zelf zie ik hem toch meer als een permanent fabulerende linkmiechel. Smaken verschillen, zo blijkt weer eens.

Een andere CDA’er scoort op de leugenindex 25.800 hits. Het betreft Henk Bleker, een man die leugens verzint om leugens over leugens te maskeren. Door- en door- doortrapt, deze staatssecretaris.

Opvallend vind ik echter de relatief lage score voor een derde christen-democraat. ‘Gerd Leers’ in combinatie met ‘leugenaar’ blijft steken op slechts 7.680 hits. En dat is merkwaardig. Leers heeft namelijk van liegen zijn beroep gemaakt, vooral daar waar het gaat om buitenlanders (al dan niet in combinatie met Geert Wilders). Was Leers als burgemeester een openlijk PVV-opponent, als minister wist hij niet hoe snel hij deze partij aan de borst moest drukken. De burgemeester vroeg om verblijfsvergunningen voor allochtone stadsgenoten, de minister wees diezelfde vergunningaanvragen keihard af. Verklaart de Nationale Ombudsman dat de Nederlandse vreemdelingendetentie inhumaan is en mensen treft die niet eens terug kúnnen naar hun geboorteland, dan ontkent Leers zowel het eerste als het laatste glashard. Deze week bleek dat Leers veel minder illegalen uitzet dan hij de Tweede Kamer en de rest van Nederland wijsmaakt.

Et cetera, ad infinitum.

Ik stel voor dat we een campagne beginnen waarbij we in blogs de naam ‘Gerd Leers’ koppelen aan de definitie ‘leugenaar’. De feiten moeten nu eenmaal benoemd worden, om geschiedvervalsing te voorkomen. Als we een beetje ons best doen, verovert Gerd Leers binnenkort de eerste plaats. Nog voor Maxime.

Het is hem gegund. 

En dan dit nog: het Oostzaanse CDA gaf deze week haar eigen wethouder de bons. Maar zoals dat soms gaat met partijen die voor de bühne openheid prediken: niemand mag weten wat de aanleiding is. Om het nog ongeloofwaardiger te maken verklaart de partij een vervangende kandidaat te willen leveren voor het driekoppige wethoudersstel in Oostzaan. Terwijl het CDA in haar laatste verkiezingsprogramma toch echt schreef: “Naast een zo efficiënt mogelijk ambtenarenapparaat kan Oostzaan volstaan met twee wethouders.”

Je hebt grote leugens, leugentjes om bestwil en CDA’ers.

 

1 gedachte over “Christelijk liegen”

  1. In België (Vlaanderen) heeft men een woord voor dit soort types: een Tjeef.
    “De veronderstelde onwil toe te geven dat het werkelijke doel van de tsjeven, zoals dat van alle ideologieën, de macht is. Tsjeven worden daarbij gezien als schijnheilige voorvechters van de ethiek, die alle principes begraven wanneer ze daarmee de macht in handen kunnen krijgen.”
    Zie Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Tjeef
    Een woord waarvan de klank op één of andere manier geheel in overeenstemming lijkt met haar negatieve betekenis: een mooi scheldwoord!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *