Villa’s Wandelweg

In 2007, toen ik nog in de raad zat, heb ik een poging gedaan de drie karakteristieke villa’s aan de Wandelweg, recht tegenover het park, te behouden. De toenmalige eigenaar, Spelt Vastgoed, wilde nummer 56, 58 en 60 slopen, om er vervolgens weinig fraaie appartementen voor terug te bouwen. Een gesprek met Spelt leidde er uiteindelijk alleen toe dat liefhebbers van oude architectonische details er de waardevolle stukken af en uit mochten halen, opdat die tenminste wel bewaard zouden blijven. Gelukkig was er nauwelijks belangstelling voor de nieuwbouw en ging het sloopplan niet door.

Woningcorporatie ZVH nam de panden over van Spelt en zegde toe ze te willen opknappen. Er zou huisvesting in komen. Enfin, afgelopen week brandde een van de  almaar verder verpauperende villa’s af en nu zijn er dus nog twee over. Die ZVH prompt alsnog wil slopen. Dat zou triest zijn, want in deze omgeving is al veel moois verdwenen en vervangen door dertien-in-een-dozijn-stapelwerk. Zie bijvoorbeeld Villa Vesta, dat naast het nu afgebrande pand lag. En dat nog wel recht tegenover het misschien wel mooiste park dat de Zaanstreek heeft.

De Historische Vereniging Wormerveer ligt nu gelukkig dwars. En de gemeente Zaanstad had dat al veel eerder moeten doen, door de drie villa’s een monumentenbestemming te geven. Als ze snel zijn op het gemeentehuis kan dat alsnog. Afbraak is eeuwig zonde. 

 

En dan nog even dit: de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van state heeft mijn bezwaren tegen het laten liggen van de bajesboten in de Zaandamse Achtersluispolder verworpen. Zie hier. Tot een inhoudelijke toets is het overigens niet gekomen, zoals ik al verwachtte. ’t Is jammer, vooral voor de mensen aan boord.

56, 58 en 60

1 gedachte over “Villa’s Wandelweg”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *