Junior Kamer Zaanstreek

Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) heeft afgelopen week gemeld dat ze in gesprek gaat met de SGP. Niet over de kabinetsformatie na de verkiezingen of over een lijstverbinding met haar eigen CDA, maar over het ‘vrouwenstandpunt’ van deze orthodox-christelijke partij. En dat is op z’n zachtst gezegd typisch. Zoals bekend wil de SGP geen vrouwelijke leden, laat staan vrouwelijke volksvertegenwoordigers. De hoogste rechters hebben inmiddels geoordeeld dat hier sprake is van discriminatie en dus moet het kabinet wat. Richt een partij op die geen joden, moslims of homo’s toelaat en het land is -terecht- te klein. Een strafrechtelijke procedure is dan wel het minste. Maar een in de Kamer zetelende partij die al sinds de oertijd vrouwen beschouwt als onmondige en licht achterlijke wezens wordt slechts, onder dwang van de rechter, zachtjes toegesproken door de minister.     

Bruggetje.

De Junior Kamer Zaanstreek organiseert komend weekend Club Culinair. Da’s een eetfestijn met een charitatief tintje; niks mis mee. Alleen is die Junior Kamer wat vrouwen betreft net zo Middeleeuws als de Staatkundig Gereformeerde Partij. Kijk naar de JKZ-website (die opent met de SGP’eske lijfspreuk ‘Familie is voor altijd en onvoorwaardelijk’) en lees: “Junior Kamer Zaanstreek is een bijzondere kamer. In de eerste plaats heeft de kamer een volstrekt mannelijk ledenbestand. Er zijn geen vrouwen lid van Junior Kamer Zaanstreek. Junior Kamer Zaanstreek neemt daarbij een tamelijk – er zijn meer unisex kamers, zowel vrouwelijk als mannelijk – unieke positie in.”

Ik heb er wel eens over gehad met een inmiddels oud-lid van de Junior Kamer. “Van mij mochten er wel vrouwen lid worden”, zei hij. “Maar de meerderheid wil het niet.” De Zaanse jongens zijn er namelijk wát trots op dat ze geen meisjes toelaten. De leden van het Zaanse Vaticaan willen lekker onder elkaar  blijven. Vrouwen over de vloer zijn eng, bedreigend of anderszins ongewenst. Het Nederlands verenigingsrecht staat dergelijk hormonaal gedrag toe, maar mijn god: wat een kinderen zijn die Zaanse Junioren. Het heeft meer weg van een babykamer dan van een club met volwassen middenstanders.

Ik ga komend weekend ergens anders eten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *