Wellicht fusie Amsterdam-Noord en Zaanstad

ZAANSTAD (ESP) – Het Amsterdamse stadsdeel Noord overweegt een fusie met Zaanstad. De stadsdelen in de hoofdstad worden in 2014 opgeheven. Zaanstad is dan volgens het deelraadsbestuur van Noord de meest logische kandidaat om mee verder te gaan.

Stadsdeelvoorzitter Rob Post is voorstander van een samensmelting met Zaanstad. ‘Dat is onze naaste buur en we werken al veel samen. Momenteel wordt er bijvoorbeeld een nieuw fiets-/voetpad ontwikkeld tussen Noord en Zaandam. De tweede Coentunnel, die ons verbindt met Zaanstad, is bijna af. De toekomstplannen met de Noorder IJplas, die grenst aan de Achtersluispolder, zijn afgestemd met Zaanstad. En zo kan ik tal van andere voorbeelden noemen.’

‘Het Zaan-IJ-oeverproject is ook zo’n vorm van intensieve samenwerking’, aldus Post. ‘En niet iedereen weet het, maar in landelijk Noord staan veel Zaans-groene houten huizen. Eigenlijk is het vreemd dat er al niet eerder is gesproken over een fusie. Al was het maar omdat Noord door de rest van Amsterdam toch een beetje als vreemde eend in de bijt werd en wordt gezien. Dat wordt ook heel duidelijk gesymboliseerd door het IJ, dat letterlijk en figuurlijk een scheiding vormt tussen Noord en de rest van Amsterdam. Zo’n barrière is er niet met Zaanstad.’

Ook Zaanstads burgemeester Geke Faber ziet een fusie wel zitten. ‘Eerder dit jaar is het helaas niet gelukt om Graft-De Rijp in te lijven. Die gemeente koos voor Alkmaar als partner. Maar Amsterdam-Noord is ook een bijzonder aantrekkelijk gebied. Kijk alleen al naar de ontwikkelingen rond het voormalige NDSM-terrein en naar het nieuwe filmmuseum EYE. Dat sluit naadloos aan bij de Zaanse ideeën over creatieve industrie. Met EYE erbij kunnen we meteen filmtheater De Fabriek een andere bestemming geven, hetgeen weer geld oplevert om nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken.’

Begin volgend jaar dient de stadsdeelraad een besluit te nemen over de toekomst. Mocht de keus definitief op Zaanstad vallen, dan onstaat er een gemeente van bijna 240.000 inwoners. De fusiegemeente wordt dan qua grootte de vijfde stad van Nederland. Onderzocht moet worden of de gemeente een nieuwe naam dient te krijgen. Het is ook mogelijk dat Noord vanaf 2014 door het leven gaat als Zaanstad-Zuid. Faber: ‘Dat is van later zorg. Laten we eerst maar eens onze bewoners duidelijk maken wat een geweldige meerwaarde Noord kan zijn voor de Zaanstreek.’

An Eriks Satirics Production (naar een idee van Patrick: dank!)

9 gedachten over “Wellicht fusie Amsterdam-Noord en Zaanstad”

  1. Ik denk dat de naam Zaanstad gewoon kan blijven.. Aangezien alles onder stad valt. En inderdaad de wijk aanduiden als Zaanstad zuid. Of zuid-oost. Al brengt dat al een slechte naam met zich mee. Moet er wel een extra geveltje bij voor Noord op het stadhuis ?:P

    1. Helemaal mee eens ouwe! Hadden ze al in 1974 moeten doen. Bijna iedereen noemt Zaanstad (wat een verschrikkelijke naam) toch al Zaandam ,maar de oh zo chauvinistische Zaankanters (Zaandijkers, Assendelvers etc) willen kosten wat het kost niet de naam ‘Zaandam’ op zich dragen.

  2. Ik zie voor me: Gemeente Noorder IJ en Zaan.
    Zaanstad samengevoegd met Wormer, Jisp, Neck, Spijkerboor, Markenbinnen, Wijdewormer en Oostzaan, Den Ilp, Landsmeer, Tuindorp Oostzaan, Oostzanerwerf, Buiksloot, Nieuwendam, Schellingwoude, Durgerdam, Ransdorp, Holysloot en Zunderdorp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *