Bajesboten leeg

Op 14 augustus jongstleden liet iemand die zich Johannes den Doper noemt me weten dat eind september de twee bajesboten in de Zaandamse Achtersluispolder helemaal leeg zouden zijn.Ik nam het bericht niet al te serieus, maar het lijkt er sterk op dat Johannes gelijk heeft. Afgelopen vrijdag informeerde Bert Boer (Amnesty International, GroenLinks, Werkgroep Wakes) Dagblad Zaanstreek en een aantal raadsleden dat ‘het management’ van de boten hem had bevestigd dat er per 14 september geen ‘vreemdelingen’ meer op de boten zouden zijn. Zoals Bert terecht concludeerde is het goede nieuws dat deze ellende uit Zaanstad verdwijnt -en vroeger dan gepland- en het slechte nieuws dat het gesol met al dan niet vermeende illegalen elders in Nederland gewoon verdergaat.

Afgelopen week heb ik over de boten overlegd met de Zaanse raadsfractie van D66. De sociaal-liberalen hebben naar aanleiding van het vernietigende Ombudsmanrapport over de Nederlandse illegalenopvang en mijn brief aan B&W van Zaanstad stelling genomen. D66 eiste in schriftelijke vragen de sluiting van de boten per 1 oktober aanstaande (dat is dus bij dezen gehonoreerd) en sprak met Tweede-Kamerlid Gerard Schouw af om deportatieminister Gerd Leers onder handen te nemen. Prima dat er actie is/wordt ondernomen, ook al is het wat de Zaanse boten betreft op de valreep.

Wat me wel verbaast is dat de Dienst Justitiële Inrichtingen en/of het college van B&W de gemeenteraad van Zaanstad niet in kennis heeft gesteld van de vervroegde sluiting. Het roept de vraag op waarom dit verzwegen is, terwijl de sluiting per september dus al weken (maanden?) geleden bekend was.

Overigens, kan B&W er om te beginnen niet een gewoonte van maken om een ontvangstbevestiging te sturen van de brieven die bezorgde burgers naar het gemeentehuis sturen. Nu worden niet alleen de zelfgestelde wettelijke termijnen keer op keer overschreden, maar mis je zelfs de zekerheid dat je brief überhaupt is aangekomen.

PS. Deel van een reactie die een uiteraard anonieme reaguurder vandaag achterliet op de site van het Noordhollands Dagblad, naar aanleiding van het bericht over de sluiting van de bajesboten: “Dat tuig hoort hier gewoon niet. Gewoon die gelukszoekers z.s.m. terugsturen naar hun landen van herkomst. Zij komen hier alleen naar toe voor een levenslange uitkering. Van  werken heeft dat tuig nog nooit gehoord.”

Heeft de krant nog nooit gehoord van een moderator? Wat beschamend dat je je als krant leent voor dergelijk bruin gebral.

3 gedachten over “Bajesboten leeg”

 1. In de praktijk is het nog even afwachten of die 15e september *(streefdatum DJI) gered gaat worden.
  Het voornemen is er wel.
  Maar met de vakanties inwerken van personeel op andere lokaties.
  Vervoer en plaatsings mogelijkheden opheffingen van de detentie etc. zou het eventueel tot de eerste week oktober kunnen duren voor de detentie platforms leeg zijn.
  Wat de nieuwe besteming gaat worden is nog niet duidelijk de rijks gebouwen dienst kan de platforms slijten aan diverse landen. *(Noorwegen België Engeland en Griekenland toonden interesse)
  Maar voor dat deze gigantische dingen ontmanteld en weggesleept zijn uit de Isaac Baart haven zal nog wel een paar maanden duren.
  Blij dat ik na al jaren al je blogs gelezen te hebben er iets aan kan toevoegen.
  Groetjes en vooral doorgaan!!! Want van de meeste stukjes geniet ik *(of erger mij er aan) van de zich Johannes noemende 🙂

   1. Ja was inside 🙂 informatie heb er jaren gewerkt met erg veel plezier achteraf vonden zelfs de boefjes het leuker dan de nieuwere locaties waar ook ik nu werk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *