Ceresterminal

In de volksmond staat het nog steeds bekend als de Ceresterminal, maar officieel is de naam al een tijd ACT. Nog even, en ook die laatste drie letters zijn niet meer van toepassing. De gigantische rode kranen verpesten binnenkort niet langer het uitzicht. Het experiment is mislukt, de terminal verdwijnt. Op 1 januari 2013 is ACT definitief ter ziele.

In 2008 werkten er nog 235 mensen bij het overslagbedrijf. In 1999 begon de bouw ervan, mogelijk gemaakt door een Amsterdamse lening van een paar honderd miljoen. Tegenstanders, en dat waren er nogal wat, profeteerden vanaf het begin dat dit megalomane project wel moest mislukken. Amsterdam was nu eenmaal geen containerstad.

Inmiddels werken er nog maar 35 mensen. Vier van de negen containerkranen zijn verkocht aan de havens van Gijón en Tenerife. De overige vijf verdwijnen nu ook. De teminal is terminaal. Hoewel, eigenlijk was het een doodgeboren kindje. Het uitzicht vanuit Zaandam, Westzaan en Assendelft wordt er weer wat aardiger op, als die immense metalen sprinkhanen straks zijn verdwenen.

De verantwoordelijke politici die vanaf 1999 met miljoenen en spectaculaire economische vergezichten strooiden zijn al lang verdwenen. Maar er is een nieuwe generatie mannetjesmakers, met nieuwe grootheidswaanzin. En ook nu dreigen ze hun zin te krijgen. Het gevolg: de sluizen bij IJmuiden worden breder. Het kost wederom honderden miljoenen en het resultaat is opnieuw ongewis. Maar dat geeft allemaal niets, zolang de kinderen maar een speeltje hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *