Plakzuilen

Leuke, ludieke actie van de Jonge Socialisten. Ik zag hun posters toen ik donderdag door de binnenstad fietste en dacht twee seconden lang dat het echte VVD-posters waren. Lettertype, kleur; alles kwam overeen. Alleen was de gebruikte verkiezingsslogan een tikje, laten we zeggen, apart. “Geen gelul, leraren op de nul”, las ik. Het bleek er één uit een serie te zijn, bedoeld om het ware gezicht van de VVD te tonen. Prima, niets mis mee.

Een paar uur later reed ik langs dezelfde wildplakzuil en waren de sociaal-democratische posters verdwenen. Helemaal uit het zicht geplakt door een commerciële plakker. Ook elders in de stad was dat gebeurd, viel me op. Plotseling hingen de zuilen vol met reclame voor commerciële bedrijven.

Alweer vele jaren geleden heb ik met een mede-ROSA-lid een paar uur in de cel doorgebracht. We wilden wildplakzuilen in Zaanstad en probeerden die te verkrijgen door brieven naar B&W te sturen. Zoals bekend helpt zoiets zelden; je mag al blij zijn als je een ontvangstbevestiging krijgt. In de wetenschap dat er jurisprudentie was die gemeenten verplicht een x-aantal wildplakplaatsen per 10.000 inwoners aan te bieden, gooiden we het vervolgens over een andere boeg. We stuurden een persbericht naar allerlei media en de politie met de aankondiging dat we in het centrum van Zaandam gingen wildplakken op een verboden plek. En of enkele agenten svp proces-verbaal wilden komen opmaken. Op de bewuste zaterdag verscheen er wel veel pers, maar geen politie. Daarop togen we getweeën naar het politiebureau en plakten daar de ramen vol posters. Nog geen vijf minuten later zaten we in de cel en kregen we ons gewenste proces-verbaal. Het leidde tot een proefproces, waarbij Frank Visser (jawel, de latere Rijdende Rechter) ons vrijsprak en Zaanstad gebood plakplaatsen voor niet-commerciële organisaties te creëren.

Ik denk dat we onze actie binnenkort moeten herhalen. Ondanks diverse verzoeken pakt Zaanstad namelijk de op winst beluste plakkers niet aan, hoewe hun activiteiten strafbaar zijn. De ideële plakkers kunnen met geen mogelijkheid tegen hen op. Binnen een paar uur is hun boodschap uit het zicht verdwenen, weggevaagd door professionele reclamebedrijven die miljoenen verdienen met deze handelwijze. Zaanstad biedt al jaren gratis reclameruimte aan bedrijven die daar best voor kunnen betalen en ontneemt anderen de gelegenheid om hun vrije mening te uiten. Ik zou zeggen: beboet de commerciëlen (hun namen staan op hun reclameposters) en biedt ze vervolgens een betaalde plek aan. Dat is twee keer kassa. Bovendien komen de Loesjes van deze wereld dan ook eindelijk aan bod en hoeven ze niet uit te wijken naar plakplekken waar ze eigenlijk niet mogen komen. Als dat geen win-win-winsituatie is…

  

2 gedachten over “Plakzuilen”

 1. Helaas anoniem.
  Bij de wildplakzuilen is nb grafity en misschien andere vervuiling.
  Mogelijk heeft het meegewerkt in het verlies van levens.

  Dikke lagen affiches gezien: dus gebrekkig onderhoud.

  Sommige affiches brengen soms misschien schade bv Voltta.

  Misschien door oa zuilen valt plakken misschien in te tomen?!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *