Detailhandel op Zuiderhout?

Als het aan het Zaanstedelijk college ligt komt er binnenkort grootschalige detailhandel op bedrijventerrein Zuiderhout. Nu is daar alleen perifere detailhandel (meubelzaken, kampeerwinkel, etc.), maar straks mogen er dus ook spijkerbroeken en cd’s verkocht gaan worden. Volgens mij is dat een tamelijk slecht idee en om die reden een paar jaar geleden afgeschoten door de raadsmeerderheid. En wel hierom.

Zaanstad is druk bezig met het opknappen van het stadscentrum. Een prachtig hotel, een nieuw gemeentehuis en een gracht -om maar een paar karakteristieken te noemen- moeten het gebied aantrekkelijker maken voor bewoners en winkeliers. Op en rond de Gedempte Gracht zit veel middenstand. Die heeft vaak moeite om het hoofd boven water te houden, als gevolg van de hoge huurprijzen en het lage bestedingspatroon van de gemiddelde Zaankanter. Door nu als college van B&W toe te staan dat in het nabijgelegen Zuiderhout megawinkels komen die een lagere grondprijs combineren met lagere verkoopprijzen voor hun goederen concurreer je een groot deel van de winkels in Zaandam-centrum kapot. Het is middenstandsmoord op termijn. En dat in een tijd waarin veel kleine en middelgrote handelaars het toch al moeilijk hebben, als gevolg van de sterk toenemende verkoop via internet.

Barbara Visser (VVD) mocht deze week namens het college het Zuiderhout-idee presenteren. Eerder had ze als raadslid ook al fel gepleit voor de komst van de modeketens G-Star en Esprit naar Zuiderhout. De VVD noemt zich de enige echte vertegenwoordiger van het midden- en kleinbedrijf. Denk op 12 september als winkelier nog eens aan kandidaat-Kamerlid Barbara Visser als u overweegt de VVD te kiezen. Voor de liefhebbers van kamikaze: stem op haar. Voor alle anderen zijn er genoeg alternatieven.

Zuiderhout, Zaandam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *