B&W bekent kleur (eindelijk)

Na terugkomst van Vlieland -vandaar dat het hier een tijdje stil bleef- vond ik gisteren twee brieven op mijn deurmat over de Zaanse bajesboten. De eerste was een uitnodiging voor een ‘informele borrel met een hapje’ in het kadegebouw bij de boten, vandaag om 15.00 uur (dank, Johannes). De aanleiding: de sluiting van de drijvende gevangenissen. ‘Iedereen is van harte welkom (indien de dienst het toelaat)’, vermelden de actievoerders op de invitatie. Het zal een van de laatste protesten in de Achtersluispolder zijn.

De tweede brief, een reactie op vragen die ik een maand geleden stelde, kwam van B&W van Zaanstad en vindt u hieronder. Het is een bijzondere brief. Na ruim zes jaar geeft het college voor het eerst toe dat de Dienst Justitiële Inrichtingen zich niet heeft gehouden aan de afspraken met de gemeente. “Met betrekking tot de situatie van de heer Sadiq, die in 2011 als asielzoeker gedurende zes maanden op een van de detentiepontons heeft vastgezeten, kunnen wij stellen dat dit inderdaad niet in overeenstemming is met de in het verleden gemaakte afspraken tussen de gemeente en de Dienst Justitiële Inrichtingen.” De DJI zou namelijk geen, al dan niet uitgeprocedeerde, asielzoekers opsluiten. Zoals Sadiq waren er tientallen, zo niet honderden mannen. Rechtsstaat Nederland zette en zet talloze onschuldigen maanden- en soms jarenlang achter de tralies. B&W en raadsmeerderheid sloten vanaf het begin de ogen en deden alsof er niets aan de hand was.

Het college wijdt ook een enkele zin aan de beslissing ‘om de pontons tot 8 maart 2013 te vergunnen’. De afgelopen weken lieten enkele oud-wethouders me weten dat ik het bij het rechte eind had toen ik stelde dat de boten conform de gemaakte afspraken al een jaar geleden dicht hadden moeten zijn. Fijn dat ik nu op alle fronten gelijk heb gekregen, maar in de praktijk heeft het voor de slachtoffers weinig of niets opgeleverd. In de gemeenteraad en het college van Zaanstad hebben met name de PvdA en de VVD de afgelopen paar jaar handjeklap gespeeld, met als inzet het leven en de toekomst van onschuldige gedetineerden. Ik ga er dan ook van uit dat, daar waar de principes op lokaal niveau zo makkelijk worden ingeleverd, het op landelijk niveau ook wel gaat lukken. Nog een maandje of twee, dan zal het kabinet Rutte-Samsom een feit zijn.

1 gedachte over “B&W bekent kleur (eindelijk)”

  1. Pingback: Schandalig nieuws! « Zaanse anarchistische groep

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *