Joke Kaviaar

Het was aan mijn aandacht ontsnapt, maar via de Volkskrant werd het mogelijk om afgelopen zaterdag te lezen hoe de rechtszaak tegen Joke Kaviaar uit Krommenie was verlopen. Anderhalf jaar geleden posteerde Joke zich met een partner op de publieke tribune van de Zaanstedelijke raadszaal om daar middels een groot spandoek te protesteren tegen de bajesboten in de Zaandamse Achtersluispolder. Ik was daar toevallig ook bij en zag hoe de actievoerders het spandoek op z’n kop hielden, daar door de plaatsvervangend vergadervoorzitter -mijn partijgenoot Ruud Pauw- op werden gewezen en, toen ze het dundoek na enkele verzoeken daartoe niet wilden opbergen, door bodes uit de zaal werden verwijderd. Het leidde tot een proces-verbaal en een rechtszaak.

Rond Joke Kaviaar heerst op het Zaanstedelijk gemeentehuis een licht-panische angst. Ooit was ze betrokken bij het deponeren van rotte vis op de tafel voor wethouder Harm-Jan Egberts, ook toen al een protest tegen de drijvende gevangenissen voor illegalen. Die actie mislukte deels omdat een aanwezige bewaker haar onhandig beetgreep, waardoor enkele visresten op het maatpak van Egberts belandden. Sindsdien leeft op het gemeentehuis het spookbeeld dat Kaviaar de wethouder willens en wetens met vis bekogelde en zeer gevaarlijk is.

Bovengenoemde rechtszaak moet ook in dit verband worden gezien. De rechter confronteerde Joke volgens de Volkskrant met getuigenverklaringen van een beveiliger, de loco-burgemeester en de raadsgriffier, die beweerden dat de actievoerders schreeuwend de orde verstoorden en weigerden het bevel op te volgen om de raadszaal te verlaten. Helaas voor hen en de officier van justitie worden de raadsvergaderingen tegenwoordig opgenomen op film. En daaruit bleek, nog steeds volgens de Volkskrant, dat er noch was geschreeuwd, noch was geëist dat de actievoerders de zaal moesten verlaten. Joke werd dus vrijgesproken.

Resteert de vraag: is er na de gerechtelijke uitspraak op het gemeentehuis opgetreden tegen zowel de loco-burgemeester als de raadsgriffier die zo overduidelijk een valse getuigenverklaring aflegden? Of, andere optie, heeft de Volkskrant een en ander wellicht ietwat onzorgvuldig opgeschreven, aangezien noch de griffier, noch de loco-burgemeester die bewuste bijeenkomst in de raadszaal waren?

Joke Kaviaar (foto: www.indymedia.nl)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *