Over bestuurdersbeloningen

Liesbeth Spies schoot zowaar even uit haar slof, afgelopen dinsdag. De NOS had haar verteld dat 40% van de bestuurders binnen de Nederlandse woningcorporaties meer verdient dan binnen de branche is afgesproken. Van alle bestuurders ontving 14% zelfs meer dan de Balkenendenorm (€188.000,- per jaar). Minister Spies liet weten dat zij of haar opvolger vanaf 1 januari maatregelen neemt om bestuurders van kleine corporaties aan een maximum-inkomen te binden. Voor de grote woningbouwverenigingen is er al zo’n norm (die gaat op 1 januari in), maar die wordt dus nogal eens met voeten getreden. Althans, dat was in 2010 zo, het peiljaar.

Ik werd nieuwsgierig naar de salarissen van de Zaanse bestuurders. Krijgen die ook een graaibonus voor het beheren van huurwoningen? Of valt het hier wel mee? Eerlijk gezegd word ik niet blij van mijn vondsten (die zoals gezegd het jaar 2010 bestrijken). Oostzaan laat ik buiten beschouwing, omdat er bij de plaatselijke corporatie een waaier aan (bescheiden) beloningen uitkomt die door mij niet te interpreteren is. Blijven over de twee corporaties uit Zaanstad en eentje in Wormerland. De bedragen op een rijtje (met daarachter het aantal te beheren woningen en het salaris per woning): 

Stichting Wormerwonen €135.000,-   1.843   €73,25

Stichting Parteon €195.000,-   16.459   €11,85

Stichting Zaandams Volkshuisvesting €192.000,-   5.888   €32,61.

De conclusie: in 2010 hadden we te maken met graaiers. Zowel ZVH als Parteon zat boven de Balkenendenorm. En Wormerwonen heeft zo weinig huizen dat een beloning van €135.000,- eveneens behoorlijk riant genoemd mag worden. Elke huurder van ZVH, tot voor kort een organisatie waar nota bene communisten veel voor het zeggen hadden, betaalde twee jaar geleden ruim €32,- per jaar om de villa’s van de bestuurders te onderhouden. Die van Wormerwonen mochten zelfs ruim het dubbele neertellen. Het zijn gênante bedragen.

De jaarlijkse corporatieklaagzang dat ze het zo moeilijk hebben kan voortaan met een flinke korrel zout worden genomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *