De schijnopenheid van de AIVD

Op woensdag 19 september stond Roel van Duijn in kort geding tegenover de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Hij is van mening dat de dienst te weinig over hem verzamelde informatie wil vrijgeven, maar tegelijkertijd anderen -die daar geen recht op hebben- voorziet van persoonlijke documenten waar ze geen recht op hebben.

Het duurt nog een paar maanden, maar dan zal ook ik een poging doen om via de rechter AIVD-informatie vrij te krijgen. Niet over mijzelf, maar over Max Lewin (Amsterdam, 1919-2011). Ik schrijf namelijk een boek over deze joodse onderduiker/oprichter van Radio Veronica/rechtse politicus/spion voor Oost-Duitsland. De afgelopen maanden heb ik tal van archieven doorzocht en gecorrespondeerd met oud-medewerkers van de Staatssicherheitsdienst en de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Ze waren alleen zeer behulpzaam (dank!). Ook de AIVD heeft een schat aan informatie over Lewin, maar ze wil daarvan slechts een deel vrijgeven. En dan nog zwaar gecensureerd ook. Tegelijkertijd heeft de dienst andere aanvragers wel pagina’s vol informatie verstrekt over Lewin en zijn organisaties, maar die aan mij onthouden. De AIVD voert, kortom, een ondoorzichtig zigzagbeleid en hindert zodoende serieuze onderzoeksmogelijkheden. Typisch, daar waar het gaat om iemand die al dood is, een inlichtingendienst en partijen die niet meer bestaan en een land (de DDR) dat ook al opgeheven is.

Op deze website is bijvoorbeeld het nodige aan inlichtingenmateriaal over Lewin te vinden dat ik niet ontving. Er zijn daar ook tal van andere documenten te vinden die de voorloper van de AIVD, de Binnenlandse Veiligheidsdienst, samenstelde. Omdat de AIVD van mening is dat persoonsgegevens en staatsgeheimen vaak niet geopenbaard mogen worden, is de Tipp-ex echter overvloedig gehanteerd. Het grappige is dat ik de afgelopen week in een van de Noord-Hollandse archieven een flinke stapel uiterst vertrouwelijke BVD-documenten tegenkwam uit de jaren ’70 en ’80. Dezelfde documenten die de AIVD gecensureerd had vrijgegeven aan de maker van bovenstaande site. Met dat verschil dat er in de archiefstukken geen letter is weggehaald. Brisant materiaal, al met al.

Ze zijn lekker bezig met hun witkwastjes, daar op het spionnenhoofdkantoor in Zoetermeer. Ik hoop tijdens de rechtszaak alleen wel duidelijk te kunnen maken dat hun beleid tamelijk ridicuul is.

(Overigens 1, zelfs al lukt het me niet om meer AIVD-gegevens over Lewin boven water te krijgen: ik beloof u nu alvast een uiterst onthullend boek.)

(Overigens 2: op woensdag 7 november vertelt Roel van Duijn in De Groote Weiver in Wormerveer over zijn tientallen jaren durende gevecht met de BVD en de AIVD. Aanvang 20.00 uur, entree gratis. Ik zal dan zorgen voor wat ‘geheim’ papierwerk over de activiteiten van de BVD in de Zaanstreek tussen 1960 en 1990.)

   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *