Oplagedaling

Nog niet zo lang geleden gaf het Noordhollands Dagblad een kort overzicht van de oplagedalingen en -stijgingen bij de Nederlandse dag- en weekbladen. Dat doet de krant wel vaker, net als veel collega’s. Het zijn traditionele stukjes, zoals ze elk kwartaal in veel kranten verschijnen. Vreemd genoeg vermeldde het NHD niet hoe het stond met de eigen krantenverkoop. Hoewel, vreemd… De krant keldert gestaag, en dat al jarenlang. Hieronder staat een grafiek over de jaren 2007-2012 (met dank aan http://krantenstatistiek.tumblr.com/). Het biedt een weinig rooskleurige aanblik.

Bijna zonder uitzondering zinken de dagbladen weg. En ten aanzien van de weekbladen: hun toekomst is al bijna net zo ongewis. De internetconcurrentie is moordend, om maar eens een belemmerende factor te noemen. Als het in dit tempo doorgaat mag over uiterlijk een jaar of twintig à dertig de laatste abonnee van het Noordhollands Dagblad het licht uitdoen. Of ben ik nu te somber?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *