Cursus wegmoffelen

Dat was niet zo handig van B&W. Juliëtte Rot, raadscommissielid van Democratisch Zaanstad wilde oude ambtelijke stukken inzien over Saendelft en kreeg te horen dat ze dat kon vergeten. Ze deed een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur en kreeg eerst geen antwoord (iets waar B&W sowieso een handje van heeft) en daarna een incompleet dossier. Daarop tekende Juliëtte officieel bezwaar aan. De hoorcommissie voor bezwaarschriften stelde haar gisteren onmiddellijk in het gelijk. “Al vraagt u alles waarin het woord Saendelft voorkomt, dan is dat geen reden om te weigeren”, deelde voorzitter Frank Arents Juliëtte gisteren mee (aldus Dagblad Zaanstreek).

Ik vind het een prima actie. Zowel van de commissie als van Juliëtte. Raadsleden zijn vaak veel te afwachtend met het opvragen van onderliggende stukken. Even WOB-ben wil dan nog wel eens leiden tot verrassende resultaten. Complimenten aan Juliëtte dat ze tot het eind toe doorzet. En het college moet toch echt eens bij zichzelf te rade gaan over het eigen communicatie- en vrijgavebeleid. Volksvertegenwoordigers dwarsbomen in plaats van ze te ondersteunen bij hun controlerende taak past niet bij een open en transparant stadsbestuur. B&W zal toch niet iets te verbergen hebben?

 Juliëtte Rot

2 gedachten over “Cursus wegmoffelen”

  1. Korte update: gistermiddag diende een driedelige zitting bij de rechtbank Haarlem in vervolg op het gelijk wat ik van de onafhankelijke hoor -en adviescommissie (in eerste instantie) kreeg. Een positief besluit betekent bij Zaanstad niet dat ik de stukken krijg. Dat leidde tot het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening, een beroep tegen het niet tijdig nemen van een besluit (Wet Dwangsom) en een beroep tegen het (gedeeltelijk) uitblijven van feitelijke levering van de verzochte stukken. Wordt vervolgd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *